Crna čokolada pomaže smanjenju stresa
Znanstvenici su utvrdili da crna čokolada također snižava razinu hormona stresa
"Istraživanje je pružilo snažne dokaze da je dnevna konzumacija 40 grama tijekom dva tjedna dovoljna da modificira metabolizam kod zdravih dobrovoljaca", ističu autori. U istraživanje je bilo uključeno 30 osoba pod stresom. Uz pristup koji se naziva "nutrimetabonomika", znanstvenici su procjenjivali stanje i promjene u metabolizmu sudionika.
Uz uporabu protonske nuklearne magnetske rezonance (1H NMR), spektroskopije i spektrometrije (MS), utvrđivali su dnevne metaboličke promjene koje su se događale kod ispitanika, koji su dva tjedna jeli 20 grama crne čokolade ujutro i 20 grama popodne.
Rezultati su pokazali da su "čokoladom izazvani metabolički učinci statistički značajniji samo kod osoba s prirođeno visokim elementom tjeskobe".Crna čokolada snizila je razine adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona te hormona stresa kortizola u promatranoj skupini.
Dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju "djelomičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crijevnih mikroba", što je bilo važno područje istraživanja. Crijevne bakterija imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta, navode autori.
Nalazi istraživanja govore da svakodnevna konzumacija crne čokolade može voditi do dugoročno povoljnih posljednica za zdravlje, povezanih s ublažavanjem stresa.
Autorstvo članka potpisalo je deset stručnjaka istraživačkog centra Nestlea iz Lausanne u Švicarskoj, velikog svjetskog proizvođača čokolade, što je neke američke medije nagnalo da ih u vijesti spominju samo "autore istraživanja", bez preciznijih odrednica. (hina/metro-portal)
Novi komentar