« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Crkva protiv Poglavarstva

‘Iustitia et pax’ nedvosmisleno se protivi projektu ‘Cvjetni prolaz’

Kaptol se usprotivio projektu Hoto-grupe, kao svojedobno i projektu ‘Družba Adria’
Kaptol se usprotivio projektu Hoto-grupe, kao svojedobno i projektu ‘Družba Adria’ (Marin Tironi/CROPIX)
Više o

Cvjetni trg

,

Crkva

Komisija Hrvatske biskupske konferencije ‘Iustitia et pax’ uputila je sa svog zasjedanja u petak Izjavu o upravljanju i gospodarenju prostorom. U izjavi kažu kako su potaknuti nedavnim prosvjedima građana u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku te javnim istupima stručnih organizacija.

U izjavi stoji kako je ‘prostor vrijedno kulturno i razvojno dobro’ te da ‘njegovoj namjeni treba posvetiti posebnu pozornost, jer način na koji će biti oblikovan te sadržaji kojima će biti ispunjen utječu na društvo u cjelini kao i na kvalitetu života sadašnjih i budućih naraštaja naše domovine. Hoće li ga se koristiti i razvijati u svrhu unaprjeđenja kvalitete života građana te napretka društva ili samo za stjecanje profita pojedinaca i interesnih lobija ovisi o svima nama, a posebice o nosiocima javne vlasti’.

Teške optužbeProtiv projekta ‘Cvjetni prolaz’, kao i protiv benzinskih crpki u blizini stambenih zgrada, raznim se peticijama i na druge načine  izjasnilo više desetaka tisuća građana. Unatoč tome lokalne su vlasti prihvatile i omogućile realizaciju raznih projekata, od kojih pojedini kao rezultat imaju uništavanje povijesne jezgre, na što su upozorile i stručne organizacije. 

Komisija nadalje optužuje gradsku upravu: ‘Pravilno vrjednovanje prostora nemoguće je osigurati u netransparentnom procesu donošenja prostornih i urbanističkih planova te u uvjetima zanemarivanja legitimno iznesenog stava javnosti, na što s pravom upozoravaju građani. Primjerice, protiv projekta ‘Cvjetni prolaz’, protiv benzinskih crpki u blizini stambenih zgrada, projekta Prokurativa i Rive u Splitu te raznih projekata unutar zidina grada Dubrovnika, kroz razne peticije i na druge načine nezadovoljstvo je iskazalo više desetaka tisuća građana.

Unatoč tome lokalne su vlasti prihvatile i omogućile realizaciju raznih projekata od kojih pojedini kao rezultat imaju uništavanje povijesne jezgre, na što su upozorile i neke stručne organizacije te mnoge javne osobe. Neki stručnjaci pri tom su upozorili da će projekti zbog podzemnih garaža u Splitu i Zagrebu utjecati na povećanje ionako gustog prometa u središtu grada, što će se negativno odraziti na kvalitetu života građana. Izgradnja u prostoru povijesne baštine višestruko povećava profit investitorima te je zato ovaj prostor i najugroženiji’, stoji u izjavi. 

Piše: DM
10.02.2008. 23:00:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh