« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PLAN B!

Crkva na Cipru daje svoju imovinu za spas zemlje

Poglavar ciparske pravoslavne crve stavio je svoju imovinu na raspolaganje nakon što je parlament odbio eurposki paket "pomoći s ucjenom"

Fotografija vijesti
Više o

MMF

,

Cipar

,

porez na štednju

,

Hrizostom drugi

,

ciparski arhiepiskop

,

ciparska pravoslavna crkva

Nakon uznemirujućih vijesti s Cipra o željama MMF-a da se ciparskim štedišama oduzme dio ušteđevina što bi bio presedan u svijetu, u najboljoj kršćanskoj tradiciji u pomoć pristiže Ciparska pravoslavna crkva.

Naime arhiepiskop Hrizostom II, stavio je svu imovinu svoje Crkve na raspolaganje Vladi kako bi se spriječio kolaps ekonomije. To je zaključak sastanka Hrizostoma Drugog s predsjednikom Cipra Anastasiadesom, nekoliko sati nakon što je parlament te zemlje odbacio europski paket pomoći.

Crkva je ponudila staviti svoju imovinu pod hipoteku radi kupovine državnih obveznica. Crkva je najveći vlasnik zemljišta na Cipru, a ima i dionice u različitim kompanijama, uključujući Helensku banku.

Podsjetimo ciparski građani opsjedali su ovog vikenda i tjedna bankomate i banke nakon najave da bi se njihove ušteđevine mogle oporezovati s 6,75, odnosno 9.9 posto za depozite veće od 100 tisuća eura. Cipru treba više od 15 milijardi eura financijske pomoći kako bi spasio svoje gospodarstvo, u suprotnom čak nije nemoguća ni opcija da napusti eurozonu.

U razriješenju ciparske krize vjerojatno će veliku ulogu odigrati i Rusija jer se smatra da građani Rusije imaju otprilike jednu trećinu svih depozita u bankama koji ukupno iznose 68 milijarde eura.

Stanovnici pak jedva čekaju bilo kakvo rješenje žaleći se da im neizvjesnot uništava biznis. Tako vlasnik jedne lokalne zalogajnice tvrdi da mu je od početka najave o oporezovanju štednih uloga promet u lokalu pao za 40 posto.

20.03.2013. 15:29:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh