Cool osvježavajuća pića iz cijelog svijeta
Zemlje u kojima vladaju visoke temperature nude nam alternativna pića za ljetno osvježenje
Po najvećim vrućinama trebali bismo piti mlaka ili topla pića kako tijelo ne bismo šokirali ledenom tekućinom. Zemlje u kojima su temperature redovito visoko stoga za osvježenje tradicionalno nude čajeve ili kave u kombinaciji sa zanimljivim, aromatičnim dodacima. Kako unatoč tome većina preferira hladna pića, donosimo nekoliko hladnih alternativa iz cijelog svijeta:
Maroko
Marokanci obožavaju nacionalno piće Nâa-naa koje se sastoji od zelenog čaja, svježe mente i šećera. Popularno je i hladno mlijeko aromatizirano ekstraktom badema. Fini ledeni čaj možete napraviti kod kuće od jedne litre vode, 10 vrećica crnog čaja, 3 komadića limuna i 20-tak kockica leda. Po želji ga začinite narančinim sokom i limetama.
>>Ideje za kreativne kockice leda
Španjolska, Meksiko i Ekvador
Horchata je osvježavajuće i prije svega zdravo piće koje je vrlo popularno u Španjolskoj. Sastoji se od 200 g paste od badema, 200 ml vode, pola šalice rižinog brašna i žličice cimeta. Sve sastojke je potrebno dobro pomiješati i ostaviti da se ohlade 12-24 sata.
Egipat i Sudan
Crveni čaj o hibiskusa, Karkadeh, poznat je i pod nazivom Aqua de Jamaica. Čaj možete vrlo lako pripremiti sami, važno je da obratite pozornost na to da listići ne stoje predugo u vodi kako čaj ne bi bio gorak. Začinite ga sokom od jabuke ili limuna te zasladite šećerom.
Indija
Lassi je ukusno piće na bazi jogurta koje izvorno dolazi iz Indije. Priprema ne bi mogla biti jednostavnija - u omjeru 1:1 pomiješajte jogurt i vodu, zasladite, rashladite i pomiješajte s 200 g izmiksanog voća po želji (predlažemo mango ili bananu). Začinite cimetom i limunovim sokom.
Tunis
Tunižani najviše vole slatki čaj od mente. Ukusna alternativa klasičnom čaju je mješavina 1:1 hladnog čaja od mente i soka od grožđa. Zasladite smeđim šećerom ili medom.
Egipat
Limunada od tamarinde sastoji se od 500 ml vode, 1 žlice koncentrata tamarinde (potražite među namirnicama tajlandske kuhinje) i 2 žlice šećera. Koncentrat držite u vrućoj vodi 15-tak minuta, procijedite i rashladite.
Novi komentar