Čokolada s puno kakaa dobra i za dijabetičare
Čokolada s velikim udjelom kakaa ima i više polifenola koji pomažu dijabetičarima protiv srčanih bolesti
Čokolada više ne mora biti nedostižna za sve koji boluju od dijabetesa. Naime, istraživanje provedeno na britanskom Sveučilištu Hull pokazalo je da bi osobe s tom bolešću, osim čokolada posebno namijenjene za dijabetičare, mogle jesti i čokoladu s vrlo visokim sadržajem kakaa.
Znanstvenici su proveli istraživanje u kojem je 12 oboljelih osoba od dijabetesa tipa 2 tijekom 16 tjedana jelo čokoladu. Sve čokolade su izgledale jednako, ali neke su imale više kakaa. Pokazalo se da se kod bolesnika koji su jeli onu s više kakaa snizila razina štetnog kolesterola i povisila ima se razina onog dobrog kolesterola u krvi.
>> Čokoladom protiv kašlja, astme ili visokog tlaka
Stručnjaci kažu da su za to prije svega odgovorni polifenoli u čokoladi koja sadrži veće količine kakaa.
Znanstvenici stoga zaključuju da bi dijabetičari mogli jesti takvu čokoladu jer bi ona smanjila rizik od srčanih bolesti. Ipak, Diabetes UK, britanska organizacija koja se bavi problemom dijabetesa upozorava da i čokolada s visokim sadržajem kakaa sadrži dosta velike količine šećera, pa nikako dijabetičarima ne preporučaju konzumiranje čokolade nekontrolirano i na vlastitu ruku.
Novi komentar