« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
MLIJEČNA KONFERENCIJA

Samo 16 posto majki doji djecu i nakon šest mjeseci

Iako istraživanja pokazuju da je majčino mlijeko nezamjenjivo za djetetovo zdravlje, Hrvatice uglavnom doje samo prvih šest mjeseci

Nakon šest mjeseci djecu doji samo 16 posto majki
Nakon šest mjeseci djecu doji samo 16 posto majki (Shutterstock)
Više o

djeca

,

dojenje

,

novorođenčad

,

Josip Grgurić

,

majčino mlijeko

Četvrtu godinu zaredom u Zagrebu se održava Rodina mliječna konferencija kojoj je svrha promicati dojenje, pogotovo kada se zna da većina žena u Hrvatskoj ne uspije dojiti dijete dulje od šest mjeseci te da dojiti nastavlja samo njih 16 posto. Svjetska istraživanja pak stalno donose nove dokaze o tome kako je majčino mlijeko nezamjenjivo za čuvanje djetetova zdravlja i života.

Prof. dr. Josip Grgurić, pedijatar i koordinator UNICEF-ova programa "Rodilišta prijatelji djece", ističe kako u hrvatskim rodilištima doji 95 posto rodilja, no nakon šest mjeseci od rođenja djeteta postotak žena koje doje pada na svega 16 posto.

Kako bi se potaknulo žene da duže doje, UNICEF je pokrenuo program za promicanje dojenja 2007. godine, pa do danas naziv "Rodilišta prijatelji djece" nosi 17 od 30 hrvatskih rodilišta, koja su svoju organizaciju prilagodili radu s dojiljama i djecom. Ipak, velika rodilišta poput zagrebačke Petrove bolnice ili rodilišta u KB Sestara milosrdnica još nemaju uvjete za postizanje takvog standarda.

>> Dojenje smanjuje rizik od raka dojke

Prof. Gregurić ističe kako se stajalište žene da će dojiti oblikuje u trudnoći, ali je dužina njezina dojenja pitanje zajednice, pa je nužno ustrojiti tzv. grupne potpore žena za dojenje te u sve više uključiti pedijatrijsku službu.

UNICEF preporučuje da se djeca u prvih šest mjeseci isključivo doje majčinim mlijekom, a da se nakon tog razdoblja nastavi s dojenjem uz nadohranu sve dok to odgovara majci i djetetu.

Tijekom Rodine mliječne konferencije, koja traje dva dana, bit će održana mnoga predavanja o prednostima dojenja. Među ostalim, danas će gostovati dr. Lars Hanson iz Švedske, autor svjetski poznate knjige "Imunobiologija humanog mlijeka: kako dojenje štiti djecu", koji će predavati o tome kako se prenosi imunitet s majke na dijete, uključujući i najnovije spoznaje u tom području.

S problemima nedostatka potpore dojenju susreću se i druge zemlje iz regije, te će predstavnici udruga roditelja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije na konferenciji govoriti o stanju u svojim zemljama i predstaviti aktivnosti koje provode za potporu dojenju.

Na konferenciji sudjeluje 150 sudionika - zdravstvenih djelatnika, roditelja i nevladinih organizacija. (hina/metro-portal)

22.10.2010. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh