« Metro World News
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
LOS 33

Što danas rade 33 spašena čileanska rudara

Javnost im ne da mira - neki u tome uživaju dok se drugi skrivaju. Saznajte čime se danas bave spašeni čileanski rudari i kakvi su im planovi za budućnost

Poruka iz čileanskog podzemlja
Poruka iz čileanskog podzemlja (Getty Images)
Više o

spašavanje

,

Čile

,

rudari

Danas, 15. studenog, točno su prošla 33 dana od spektakularne akcije spašavanja 33 čileanska rudara iz rudnika San Jose. Oni su tehnički na bolovanju i sasvim normalno primaju plaće; 'Los 33', kako ih nazivaju u medijima, za to su vrijeme mogli uživati u svojevrsnoj svjetskoj popularnosti kroz razne nastupe u medijima, te u mirnoj svakodnevici s prijateljima i obiteljima. I dok je matična tvrtka koja je upravljala San Joseom 'Grupo san Sebastian' proglasila bankrot, rudarska slava globalnih razmjera se nastavlja - planira se njihovo pojavljivanje u Los Angelesu u CNN-ovom programu 'Heroes', zatim ih čeka put u Svetu zemlju i trodnevni posjet Ujedinjenom kraljevstvu gdje će gledati susret Manchester Uniteda i Arsenala. No što su rudari još sve radili nakon završetka 69-dnevne patnje?

1. Florencio Ávalos, 31

Bivši predradnik rudnika San Jose nalazi se na liječenju od hipertenzije u Copiapou.

2. Mario Sepúlveda, 39

Električar je iskorištavao vlastitu energičnu osobnost kako bi si priskrbio nekoliko nastupa na televiziji: u isto vrijeme, muškarac kojeg su zvali Super Mario vodi pravnu bitku protiv vlasnika rudnika.

3. Juan Illanes, 52.

Ovaj se rudar vratio kući kako bi provodio više vremena sa ženom i sinom u svojem rodnom grdu Chillanu. Jednom je otputovao u Meksiko radi intervjua za jednu televiziju.

4. Carlos Mamani, 23

Jedini Bolivijac iz grupe od 33 rudara, strojovođa, prihvatio je ponudu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji mu je rekao da će dobiti siguran posao i novu kuću ako se vrati u svoju zemlju. Radi organiziranja davanja intervjua angažirao je posebnog agenta.

5. Jimmy Sánchez, 19.

Nada se da će završitivečernju školu, jednom se pojavio na nogometnom susretu kluba iz Santiaga Univesidada de Chile.

6. Osmán Araya, 30.

Rudar koji je tek odnedavno u tom poslu više mu se neće vratiti. Trenutno uživa u vremenu sa suprugom i kćerkicom i u meksičkoj glazbi.

7. José Ojeda, 46.

Nastavio je živjeti u Puerto Varasu u južnom dijelu Čilea, ali još uvijek čeka na razgovor s predsjednikom o sudbini komada papira na kojemu je napisao da su „svi u skloništu i da su dobro" i za kojeg je dobio autorska prava.

8. Claudio Yáñez, 34.

Radnik na bušilici planira se skrasiti u rodnom mu Santiagu prije nego odluči što će dalje sa životom.

9. Mario Gómez, 63.

Najstariji od spašenih rudara, pod zemljom radi od svoje 12 godine. Odlučio je ostati s obitelji i odmarati jer ima zdravstvenih problema.

10. Alex Vega, 31.

Mehaničar teških strojeva pati od hipertenzije i zatajenja bubrega zbog muke koju je proživio u rudarskom zatočeništvu. Zbog toga se drži podalje od javnosti.

11. Jorge Galleguillos, 56. 

Na lijekovima je jer kao i nekoliko navedenih rudara ima povišen krvni tlak, a još uvijek pati i od prošlogodišnje ozljede u kojoj mu je slomljeno rebro. On je jedini od rudara koji je na površinu izašao s potpuno neobrijanom bradom otkada je zatočen.

Edison Pena

12. Edison Peña, 34. (na fotografiji iznad)

Uživa pozornost američkim medija, trčao je njujorški maraton (5 sati 40 minuta 51 sekundu), pojavio se u showu Davida Lettermana. Liječnici ga pokušavaju uvjeriti da se malo smiri.

13. Carlos Barrios, 27.

Planira započeti novu karijeru - biti taksist. Uživa u svojoj velikoj ljubavi - konjskim utrkama.

14. Victor Zamora, 33.

Ovaj mehaničar zaradio je titulu rudarskog pjesnika - pisao je stance o prvih 17 dana zatočeništva u rudniku. Razmišlja o povratku svojem prvotnom poslu - poljoprivredi.

15. Victor Segovia, 48.

Ovaj električar zaradio je ime 'Kroničar' jer je svakodnevno pisao izvješća iz rudnika tijekom tih mučnih 69 dana. Trenutno odmara uz ženu i četvoro djece u rodnom gradu Copiapou. Još nije odlučio što će dalje.

16. Daniel Herrera, 27.

Kamiondžija žele nastaviti raditi u rudniku, ali negdje bliže Santiagu. Udebljao se nakon izlaska iz rudnika i sad planira na mršavljenje.

17. Omar Reygadas, 56.

Električar,  bio je odgovoran za koordinaciju zaliha i pomoći slanih u rudnik po izlasku je dao jedna intervju za BBC.

18. Esteban Rojas, 44.

Čovjek odgovoran za održavanje teških strojeva od dana spašavanja uspješno izbjegava medije.

19. Pablo Rojas, 45.

U San Joseu je radio tek šest mjeseci kad se zbila nesreća. U rudniku je ostao zatočen skupa s rođakom Estebanom Rojasom. Sad vrijeme provodi sa svoje troje djece.

20. Darío Segovia, 48.

Radnik na bušilici, prekinuo je sve ionako narušene odnose sa svojom braćom iz nepoznatih razloga i safa žćivi s partnericom u Copiapou. Tvrdi da će se vratiti u rudnik.

21. Yonni Barrios, 50.

„Gospodin Casanova" nekoliko se puta pojavio na televiziji kako bi ispričao svoju ljubavnu priču - javno je odabrao ostati s ljubavnicom umjesto sa zakonitom ženom.

22. Samuel Ávalos, 43.

Jedva da ga je itko vidio nakon spašavanja  točnije nakon što je otpušten iz bolnice u Copiapou. Vrijeme provodi sa svoje troje djece.

23. Carlos Bugueño, 27.

Uvijek je bio tih i povučen. Takav je i nakon spašavanja. Uopće ne daje izjave za javnost. Planira se vratiti rudarenju.

24. José Henríquez, 54.

Duhovni vođa rudara, evangelistički propovjednik, uključio se u nekoliko kršćanskih humanitarnih aktivnosti. Ostao je živjeti u regiji Talca; liječnici su mu savjetovali da redovito kontrolira rad srca.

25. Renán Ávalos, 29.

On je brat rudara koji je prvi spašen. Voli selo. Nekada je radio u vinogradima. Nada se životu daleko od rudnika. Opušta se s prijateljima uz nogomet.

26. Claudio Acuña, 44.

Otac je dvoje djece u odmara u Copiapou.

27. Franklin Lobos, 53.

Poznati 'umirovljeni' profesionalni nogometaš sudjelovao je u nekoliko organiziranih zbivanja s drugim čileanskim sportašima. Još ne razmišlja o povratku na posao.

28. Richard Villarroel, 23. 

Gotovo tjedan nakon nakon spašavanja (u utorak, 19. listopada) postao je otac. Dobio je sina i dao mu ime Richard Fernando. Vratio se na rodni jug i živi sa suprugom, sestrom i majkom.

29. Juan Aguilar, 46.

Nadzornik, sve vrijeme koje ima na raspolaganju nakon spašavanja troši na poboljšanje odnosa s jedinim sinom.

30. Raúl Bustos, 40.

Rodom iz Talcahuania, zoe u kojoj je bio epicentar potresa u veljači u Čileu, dao je samo jedna intervju za meksičku televiziju. Još nije odlučio definitivno hoće li se vratiti starom poslu ili će ga tražiti u drugim područjima.

31. Pedro Cortéz, 24.

Jedino što se o njemu nakon spašavanja zna je to da je imao veliki doček kojeg su mi organizirali bivši nastavnici i školski kolege iz Tehničke škole u Copiapou. Otada nitko ništa više nije čuo o njemu.

32. Ariel Ticona, 29.

Uživa u vremenu s kćerkom Esperanzom koja se rodila na 40. dan njegova boravka u rudniku. Redovit je gost tuluma. Putovao je u Španjolsku na intervju za televiziju.

33. Luis Urzúa, 54.

Voditelj smjene i nadglednik, nadimka Don Lucho, drži se podalje od javnosti.

Piše: Arturo Figueroa/MWN
15.11.2010. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh