« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HRANA BOGOVA

Čokolada - lijek ili uzrok depresije?

Najnovije israživanje američkih stručnjaka budi sumnju u to da čokolada ublažava simptome depresije i sugerira da je upravo obrnuto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

depresija

,

lijek

,

čokolada

Ako se u trenutcima tuge rado častite čokoladom vrijeme je da se malo zamislite jer najnovije istraživanje američkih znanstvenika tvrdi kako je 'hrana bogova' dodatni uzrok, a ne lijek za depresiju. Objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine, istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Kalifornija dokazalo je da oni koji jedu više čokolade pokazuju intenzivnije simptome depresije koji pak rastu sa svakom novom porcijom čokolade.

Istraživanje je provedemo nad 932 osobe koje su ispunile specijalizirane upitnike o tome koliko čokolade jedu mjesečno (šalicu, kockicu, red, itd.). Zatim se procjenjivalo raspoloženje sudionika na temelju skale depresivnosti.

Rezultat je sljedeći: oni koji su depresivni jeli su oko 8,4 porcije čokolade mjesečno, a oni koji nisu pokazivali simptome depresije konzumirali su tek 5,4 porcije. Gledajući na vremenski period od mjesec dana, što se više povećavala količina pojedene čokolade to su simptomi depresije bili jači i brojniji. Istraživači pak napominju da nije potpuno jasno je li depresija potiče na konzumiranje čokolade (kao neka vrsta samoliječenja) ili je pak obrnuto.

27.04.2010. 17:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh