« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Clintonovi i Joe Biden dali su Obami dodatni vjetar u leđa

Demokrati ipak uspjeli pretpostaviti stranačke interese osobnima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Barack Obama

,

američki izbori

,

Bill Clinton

,

Joe Biden

‘Najmanje petorica brazilskih političara zatražila su od izbornog povjerenstva da na izbornom listiću za lokalne izbore u listopadu umjesto svoga imaju neku varijaciju imena Barack Obama’ objavljeno je u četvrtak. Ta vijest koliko simpatična, toliko je i simptomatična.

Barack Obama u široj je američkoj javnosti postao popularan tek u siječnju 2005. kada je kao relativno mladi Afroamerikanac postao senator iz Illinoisa. Na početku kampanje za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a smatralo ga se potpunim autsajderom, sve je upućivalo na nominaciju Hillary Clinton, a kao jedinog ozbiljnijeg protukandidata spominjalo se Johna Edwardsa. Obamina životna priča još jednom potvrđuje kako su i u politici moguća čuda.

Bill Clinton u svom je govoru kirurškom preciznošću detektirao sve ‘grijehe’ Busheve administracije. Oborio je republikanske argumente da Obama nije spreman da bude vrhovni zapovjednik, podsjećajući na to da je on sam bio dvije godine mlađi kada je postao američki predsjednik. Prije samo četrdesetak godina u Georgiji, Lousiani ili Mississippiju crnci nisu bili ni upisani u popise birača, a danas jedna od dvije velike stranke nominira prvog crnca za predsjednika SAD-a. U emocionalno nabijenom ozračju mnogi su delegati taj događaj ocijenili ‘sposobnošću američkog društva da samo sebe popravlja’.

To se ne odnosi samo na činjenicu da je konačno došlo do konkretne afirmacije crnaca, nego i na to da su spektakularnim govorima Billa i Hillary Clinton prevladane unutarstranačke podjele.

Nikada prije ni u Republikanskoj ni u Demokratskoj stranci nije došlo do takvog sraza dvoje iznimno jakih kandidata. No odanost stranci prevladala je osobne interese. Bill Clinton je u jednom od svojih najboljih govora kirurškom preciznošću detektirao sve ‘grijehe’ Busheve administracije. Oborio je republikanske argumente da Obama nije spreman da bude vrhovni zapovjednik, podsjećajući na to da je on sam bio dvije godine mlađi kada je postao predsjednik nego što je to Obama danas, a u prilog mu svakako ide osam godina mira.

Nominacijom Joea Bidena, starijeg bijelca i katolika za potpredsjednika, Obama će privući ne samo Hillaryne nego i neke republikanske birače. U ponedjeljak počinje konvencija republikanaca, no 73-godišnjem Johnu McCainu sada je potrebno čudo da zaustavi proces ‘samopopravljanja američkog društva’.

Piše: Piše: Dorino Manzin
28.08.2008. 23:31:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh