« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
dvostruka mjerila

Clinton pozvala Izrael i Palestinu na nastavak pregovora

Iako poziva obje strane na pregovore, Hillary Clinton smatra da uvjet ne mora biti obustava gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Zapadna obala

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je tijekom posjeta Bliskom istoku u subotu pozvala izraelske i palestinske čelnike da odmah nastave pregovore čime je izgleda prihvatila odbijanje Izraela da prvo zaustavi izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Clinton se složila s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da palestinski zahtjevi za potpunom obustavom gradnje židovskih naselja ne bi trebali biti preduvjet za pregovore.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je nakon susreta s Hillary Clinton ranije u subotu jasno rekao da se neće vratiti pregovaračkom stolu bez potpune obustave gradnje.

No, Clinton i Netanyahu su kasnije u Jeruzalemu istaknuli da to ne prihvaćaju kao valjan razlog za odbijanje razgovora.

"Nikada to nije bio preduvjet. Uvijek je to bilo pitanje unutar pregovora", rekla je Clinton prihvaćajući Netanyahuovu ocjenu da je Abasov zahtjev za obustavu gradnje prije nastavka pregovora "bez presedana".

"Premijer će moći predstaviti prijedlog njegove vlade u vezi toga što čine glede naselja, koji će, ja mislim, kada će biti u potpunosti predstavljen, biti ocijenjen kao ne samo bez presedana nego i kao odgovor na mnoge izražene zabrinutosti", rekla je američka državna tajnica.

Administracija Baracka Obame već mjesecima ustraje u nastojanjima da obnovi mirovne pregovore Izraela i Palestinaca, šaljući svakih nekoliko tjedna mirovnog izaslanika Georgea Mitchella na Bliski istok, unatoč izostanku bilo kakvog ozbiljnijeg napretka. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 23:45:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh