« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
HARM REDUCTION

Clinton poručila Izraelu da se više potrudi oko naselja

Dok se arapskim zemljama postavljaju uvjeti, američki razgovori oko problema koje uzrokuje Izrael svode se na preporuke i savjete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

,

Amr Musa

Izraelska ponuda da se suzdrži od širenja naselja pozitivan je pomak bez presedana, ali još sasvim ne ispunjava očekivanja Washingtona, rekla je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Izraelci su odgovorili na pozive SAD-a, Palestinaca i arapskoga svijeta da zaustave naseljavanje izražavajući spremnost na to", rekla je američka državna tajnica novinarima u Marakešu za posjeta Maroku gdje će razgovarati s arapskim ministrima vanjskih poslova.

Ta je ponuda još daleko od stajališta za koje se zauzimamo, no ako se postupi u skladu s njom, to će biti ograničavanje naseljavanja bez presedana te će bitno utjecati na zaustavljanje rasta naselja, rekla je državna tajnica SAD-a, a prenosi agencija Reuters.

Također je pozvala Izraelce da učine više na poboljšanju slobode "kretanja i pristupa" za Palestince, javlja agencija AP.

"Kažem vam da smo svi mi, uključujući i Saudijsku Arabiju i Egipat, duboko razočarani rezultatima, činjenicom da se Izrael može izvući iz svake situacije i bez ikakvog čvrstog stajališta koje bi se zauzelo prema Izraelu, a to se ne može činiti", Amr MusaGlavni tajnik Arapske lige Amr Musa kazao je novinarima uoči razgovora američke državne tajnice i arapskih minstara vanjski poslova u ponedjeljak u Marakešu kako će ministri američkoj državnoj tajnici vjerojatno kazati kako su razočarani što nije izvršila veći pritisak na Izrael da zamrzne naseljavanje.

Na pitanje da li smatra da je inicijativa američkog predsjednika Baracka Obame da se ponovo pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces propala, Amr Musa je odgovorio: "Zaista se bojim da ćemo se suočiti s neuspjehom".

"Svejedno ću pričekati dok ne održimo sastanke i ne vidimo što ćemo raditi. Ali, bojim se da se neuspjeh skriva u zraku", kazao je Musa. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 16:40:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh