« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
IPAK SURADNJA

Iran je spreman za nastavak pregovora

Spremni smo pod nadzorom IAEA kupiti gorivo od bilo kojeg dobavljača, poručeno je iz Teherana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iran

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

Iran je spreman za nov susret s Rusijom, SAD-om i Francuskom o nuklearnom pitanju i želi kupiti gorivo za iranski istraživački reaktor, rekao je u ponedjeljak u Beču Ali Azgar Soltanieh, iranski predstavnik u sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

"Spremni smo za nov sastanak u Beču o kupnji goriva za naš istraživački reaktor", rekao je Ali Azgar Soltanieh.

"Spremni smo kupiti gorivo od bilo kojeg dobavljača, kao što smo učinili i prije 20 godina u Argentini pod nadzorom spomenute agencije. Ključno je pitanje jamstvo za dobavu goriva", dodao je.

"Spremni smo sudjelovati u novom susretu u Beču kako bi se iranske tehničke zamjerke uvrstile u sporazum", rekao je.

Soltanieh nije rekao namjerava li Teheran slati dio svog slabo obogaćena urana u inozemstvo kako bi zauzvrat dobio gorivo za svoj istraživački reaktor.

Washington, Moskva i Pariz , koji su 23. listopada odobrili plan sporazuma IAEA-e, od tada čekaju iranski odgovor, a SAD je već upozorio da Iran nema neograničen rok.

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, koji se nalazi u Kuala Lumpuru, izjavio je u ponedjeljak da Iran razmatra IAEA-in prijedlog, ali da ima nekoliko primjedaba.

Po nacrtu sporazuma, koji je u početku listopada u Beču izradio glavni direktor IAEA-e Mohamed El Baradei, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uranij na daljnje obogaćenje u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Iranci bi do kraja 2009. Rusiji u jednoj pošiljci trebali predati između 1.200 i 1.500 kg niskoobogaćena uranija na obogaćivanje do 19,75 posto, a zatim bi Francuska od njih izradila "nuklearne jezgre" za istraživačke reaktore. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 15:58:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh