« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POTPORA SAD-A

Clinton: Podržavamo ulazak Crne Gore u NATO

Đukanović i Clinton razgovarali su o stanju na jugoistoku Europe i doprinosu Crne Gore stabilnosti regije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

NATO

,

Crna Gora

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je po američkom vremenu izrazila potporu Sjedinjenih Država ulasku Crne Gore u "euroatlantsku zajednicu", nakon sastanka s premijerom Milom Đukanovićem u State Depertmentu.

"Čestitala sam premijeru Crne Gore na postizanju MAP statusa unutar NATO-a i zajamčila potporu SAD-a da Crna gora postane integralni dio euroatlantske zajednice", kazala je Clinton u zajedničkom obraćanju novinarima s Đukanovićem.

Crna Gora je prošloga mjeseca primljena u Akcijski program za članstvo (MAP) NATO-a, koji je pripremni za ulazak u punopravno članstvo Saveza.

"Ponudila sam potporu SAD-a Crnoj Gori dok provodi neke od reformi u području vladavine prava koje NATO i Europska unija žele vidjeti", rekla je Clinton

Zahvalila je Đukanoviću na preuzimanju obveze za slanje crnogorskih vojnika u misiju NATO-a u Afganistanu. Također je izrazila nadu da će biti u mogućnosti posjetiti Crnoj Goru, na poziv koji joj je uputio Đukanović.

Crnogorski premijer zahvalio je državnoj tajnici Clinton na potpori SAD-u ulasku njegove zemlje u MAP program NATO-a, kao i na ukupnoj podršci za ulazak Crne Gore u europske i atlantske integracije.

"Htio bih objaviti s uvjerenjem da će Crna Gora biti sljedeća država koja će postati nova članica NATO-a", rekao je Đukanović.

On je istakao čvrstu namjeru crnogorske vlade da unaprijedi vladavinu prava i poboljša kvalitetu života svojih građana, te ostvari ciljeve članstva u NATO-u i EU u najskorijem roku.

Naglasio je da će Crna Gora ostati odgovoran i pouzdan partner SAD-a i EU-a u rješavanju otvorenih pitanja u regiji jugoistočne Europe, te usko surađivati s njima i izvan regije, počev od Afganistana. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 07:12:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh