« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Clinton izgubila živce, Obama bliže pobjedi

Samo dan uoči predizbora u New Hampshireu Barack Obama preuzeo vodstvo

Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

SAD

Senator Barack Obama stekao je uvjerljivu prednost pred senatoricom Hillary Clinton u nadmetanju za demokratsku predsjedničku nominaciju u New Hampshireu, maloj saveznoj državi na sjeveroistoku SAD-a koja danas održava stranačke predizbore. Prema anketi CNN-a i instituta WMUR, kao i prema ispitivanju javne televizije C-SPAN i Instituta Zogby, 46-godišnji crnački senator iz Illinoisa, koji je prošloga tjedna pobijedio na prvim predizborima u Iowi, dobiva 39 posto glasova, a senatorica iz New Yorka i bivša prva dama SAD-a 29 posto.

Rezultati tih anketa značajni su utoliko što je Hillary još prošlog tjedna prema anketama u New Hampshireu trebala odnijeti uvjerljivu pobjedu. Na republikanskoj strani, u anketi CNN/WMUR-a senator iz Arizone John McCain vodi ispred bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya sa 33 posto prema 26 posto glasova, dok je treći bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani sa 14 posto.

Rezultati najnovijih anketa, razumljivo, najviše su pogodili demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Iz njezina predizbornog stožera stoga stižu još nepotvrđene informacije da bi senatorica iz New Yorka mogla čak i odustati od kampanje. Zasad te informacije ostaju ipak na razini trača, budući da Clinton nastavlja sa svojim napadima na Obamu.

- Razgovaramo o promjenama koje svi tako željno iščekujemo. Ako tražimo promjene, onda ne možemo svoje povjerenje dati Obami - smatra Clinton.

Uloga nezavisnih birača ključna
U odluci o pobjednicima predizbora u New Hampshireu ključna će biti uloga nezavisnih birača, koji mogu glasovati za kandidate obje stranke. Od demokratskih kandidata nezavisni birači naklonjeni su Obami, a od republikanaca McCaineu. 

No, Clinton je, smatraju komentatori, napravila još jednu pogrešku. Javno je uvrijedila ruskog predsjednika Vladimira Putina. Komentirajući jednu davnu izjavu predsjednika Georgea W. Busha da je svom ruskom kolegi ‘zavirio u dušu’, Clinton je izjavila: ‘Bushu sam tada mogla reći da je Putin bivši agent KGB-a i da on nema dušu.’.

Piše: MEX/HINA
08.01.2008. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Z_Gandalf
    14.01.2008. 16:54
    barrack je nama super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh