« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BITAN ISKORAK

Clinton i Lavrov potpisali protokol o uklanjanju viška plutonija

Protokolom se mijenja i ažurira američko-ruski Sporazum o upravljanju i raspolaganju plutonijem (PMDA), potpisan 2000. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Rusija

,

Sergej Lavrov

,

plutonij

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak su u Washingtonu potpisali protokol o uklanjanju ukupno 68 tona plutonija u obje zemlje, dovoljnog za izradu oko 17.000 komada nuklearnog oružja.

"Riječ je o bitnom iskoraku u procesu nuklearnog razoružanja, te u naporima SAD-a i Rusije za uklanjanje materijala za nuklearno oružje, čime se smanjenje nuklearnog naoružanja čini nepovratnim a nuklearna opasnost se ograničava", istaknuo je State Department u priopćenju.

PMDA obvezuje svaku državu da ukloni najmanje 34 tone suvišnog plutonija i predvidi uklanjanje dodatnog plutonija u budućnosti. Početna količina, koja zajedno iznosi 68 tona, dovoljna je za izradu oko 17.000 atomskih bombi.

Strane su dogovorile da će aktivnosti na uklanjanju plutonija u obje zemlje biti transparentne, te prema potrebi podvrgnute nadzoru i inspekcijama Međunarodne agencije ze atomsku energiju (IAEA).

SAD i Rusija planiraju početi uklanjati plutonij do 2018. godine, nakon izgradnje potrebnih kapaciteta i njihovog stavljanja u pogon. Rusija će u te napore uložiti 2,5 milijuna dolara a SAD će pridonijeti financiranju s 400 milijuna dolara, izjavio je u utorak ministar Lavrov.

Protokol predviđa suradnju američkog ministarstva energetike i ruske državne tvrtke za atomsku energiju Rosatom na programu uklanjanja plutonija.

Plutonij gradacije za nuklearno oružje, za razliku od urana te namjene, ne može se miješati s drugim materijalima kako bi ga se učinilo nepodesnim za oružje. No on se može preraditi u oksidno uransko-plutonijsko gorivo (MOX) te izložiti zračenju u civilnim nuklearnim reaktorima za proizvodnju struje.

U SAD-u je pogon za proizvodnju MOX-a u izgradnji na lokaciji nuklearke Savannah River i trebao bi početi proizvodnju 2016. godine, a u Rusiji je također u tijeku izgradnja pogona iste namjene, naveo je State Department.

Plutonij prerađen u gorivo MOX, moći će se koristiti u nuklearnim reaktorima s lakom vodom u SAD-u, te u brzim neutronskim reaktorima u Ruskoj Federaciji. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 23:24:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh