« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
FINANCIAL TIMES:

Članstvo Hrvatske u EU bit će ugroženo ako ne uspije borba protiv korupcije

EU više ne želi biti posramljena kao u slučaju Bugarske i Rumunjske, a Hrvatska je zemlja na kojoj je odlučila povući crtu

(Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

EU

,

korupcija

,

pregovori s EU

,

Financial Times

,

Hrvatska EU

,

korupcijske afere

Ugledni britanski Financial Times objavio je u srijedu članak o korupcijskim aferama u Hrvatskoj u kojem se ističe da bi neuspjeh u borbi protiv korupcije ugrozio ulazak u EU Hrvatske, ali i drugih zemalja jugoistočne Europe koje čekaju na ulazak u Uniju.

FT navodi da su "dužnosnici EU-a bili svjesni da je razina korupcije u istočnoj Europi viša od one na zapadu kontinenta, ali su se nadali da će u procesu pripremanja bivših komunističkih zemalja za članstvo u EU-u podići standarde". Ipak, piše Financial Times, takav pristup doveden je u pitanje na primjeru Rumunjske i Bugarske, koje su ušle u EU 2007. unatoč neuspjehu u borbi protiv korupcije.

"Europska unija sada je odučna da ne bude na isti način posramljena i kod budućih novih članica - a Hrvatska je zemlja na kojoj je EU odlučila povući crtu", piše list.

"Puno toga ovisi o sposobnosti Hrvatske da se suoči s tim problemom, pa i daljnje širenje EU-a na zemlje bivše Jugoslavije, od kojih je samo Slovenija članica. Ako borba Zagreba protiv korupcije doživi neuspjeh, članstvo Hrvatske bit će ugroženo, a s njim i nade drugih zemalja koje se nadaju ulasku, među kojima su Crna Gora, Makedonija, Srbija, Albanija i Kosovo", navodi Financial Times.

List u opsežnom članku podsjeća na nedavne korupcijske skandale u Hrvatskoj, detaljno navodeći slučajeve u HAC-u, Podravki i MORH-u, te ističe da je Hrvatska ipak najsvjetlija točka na Balkanu.

"Zapravo, Hrvatska je svjetla točka prema regionalnim standardima, kao najčišća zemlja na Balkanu prema organizaciji Transparency International (TI)", piše list. Korupcija u Hrvatskoj je, prema TI-u, niža čak i od Grčke, koje ja članica EU-a već gotovo 30 godina. EU međutim želi da Zagreb još pojača borbu protiv korupcije kako bi se postavili još viši standardi za buduće članice, piše FT.

Britanski list navodi isto tako da su Hrvati svjesni što je na kocki, te da su u nedjelju za predsjednika izabrali Ivu Josipovića, profesora prava koji je pobijedio na temelju obećanja da će služiti "bez kompromisa u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala". (hina/metro-portal)

13.01.2010. 17:07:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh