« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
REKTOROVA ODLUKA

Traži se rasprava sveučilišnog Senata o suspenziji dekana Tipurića

Jednostrane i presedanske rektorove odluke mogu ozbiljno ugroziti dignitet i samostalnost Ekonomskog fakulteta, navodi Fakultetsko vijeće

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

Ekonomski fakultet

,

Aleksa Bjeliš

,

Darko Tipurić

,

suspenzija

,

Fakultetsko vijeće

,

sveučilišni Senat

Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta u Zagrebu inzistira da sveučilišni Senat na svojoj idućoj sjednici 19. siječnja raspravlja o rektorovoj suspenziji dekana tog fakulteta Darka Tipurića.

Članovi Fakultetskog vijeća na jučerašnjoj su sjednici istodobno odbili predložiti obnašatelje dužnosti dekana u razdoblju Tipurićeve suspenzije, kako je to tražio rektor Bjeliš.

Navodi se i kako je nadležnim tijelima Sveučilišta u Zagrebu upućen zahtjev za pravnim tumačenjem odluke o suspenziji, jer "jednostrane i presedanske rektorove odluke u situaciji kad su u tijeku izbori i za dekana Ekonomskog fakulteta i za rektora Sveučilišta u Zagrebu mogu ozbiljno ugroziti dignitet i samostalnost Ekonomskog fakulteta u Zagrebu".

Ekonomski fakultet očekuje da će Senat prihvatiti legitiman zahtjev Fakultetskog vijeća. Napominje se i kako je sam rektor Bjeliš, gostujući u emisiji "Otvoreno" 29. prosinca, ustvrdio da će na sjednicu Senata 19. siječnja kao točku dnevnog reda staviti i potvrdu svoje Odluke o suspenziji.

Podsjeća se kako je Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta već na sjednici održanoj 18. prosinca 2009., tajnim glasovanjem potvrdilo povjerenje dekanu Darku Tipuriću. Članovi Vijeća na jučerašnjoj su sjednici, pak, izrazili spremnost za prihvaćanje svih preporuka, zaključaka i odluka Senata i drugih mjerodavnih tijela Sveučilišta koje se tiču unaprjeđenja Ljetne škole, kao i svih drugih aspekata djelovanja Ekonomskog fakulteta.

Podsjećamo, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš suspendirao je 28. prosinca dekana zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića od 20. siječnja 2010. Odluku o suspenziji dekana rektor je trebao u roku od 30 dana dostaviti na potvrdu Senatu Sveučilišta, dok je odluku o imenovanju obnašatelja dužnosti dekana trebao donijeti naknadno, pošto zaprimi prijedlog Fakultetskog vijeća, a najkasnije do 19. siječnja 2010.

Odluka o suspenziji donesena je nakon što je rektor imenovao povjerenstvo za analizu organizacije i poslovanja Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja je utvrdila navodne nepravilnosti. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 18:41:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh