« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Članovi sindikata HŽ-a prosvjedom upozorili na propast željeznica

Umjesto kvalitetnih odluka iz Ministarstva i uprava HŽ Holdinga i HŽ Infrastrukture dolaze samo prijetnje stečajevima i zahtjevi za otpuštanjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

Krešimir Sever

,

,

željeznica

,

prosvjed željezničari

,

Ivan Forgač

Nekoliko stotina članova Sindikata hrvatskih željezničara prosvjedovalo je danas pred zgradom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture protiv propadanja Hrvatskih željeznica (HŽ).

Zbog propusta i grešaka Ministarstva i Uprave HŽ-a nastavlja se propadanje hrvatskih pruga i vlakova, čime se dovodi u pitanje gotovo 20.000 radnih mjesta, a već sada prijeti stečaj pet tvrtki s oko 2000 zaposlenih, ustvrdio je obraćajući se prosvjednicima predsjednik sindikata Ivan Forgač. Sindikat od vlasti traži da osigura zapošljavanje kapaciteta društava osnovanih radi gradnje i održavanja HŽ-ovih stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava.

Uz malo dobre volje Vlade i Uprave HŽ-a svi radnici Remonta i održavanja pruga, Održavanja vagona, PRO-REG-a, Željezničkog ugostiteljstva i Željezničke tiskare umjesto gomilanja gubitaka mogu zaraditi svoje plaće, kaže Forgač. No, umjesto kvalitetnih odluka iz Ministarstva i uprava HŽ Holdinga i HŽ Infrastrukture dolaze samo prijetnje stečajevima, zahtjevi za otpuštanjem uz minimalne otpremnine, zahtjevi da sindikat odobri slanje radnika na čekanje uz minimalnu plaću i slično, tvrdi Forgač.

Ako se poslovi na održavanju i gradnji hrvatskih pruga više ne povjeravaju radnicima HŽ-a, pitanje je čiji će vlakovi uskoro voziti našim prugama, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Nastavi li se tako, uskoro neće biti posla ni za ostale radnike HŽ-a, jer će njihove poslove preuzeti stranci, odnosno oni koji su bili dovoljno pametni da ulažu u svoje željeznice, a ne da ih zapuste kao što je to učinila hrvatska vlast, dodao je Sever.

Nije istina da je država loš gospodar, pa zato sve treba privatizirati, nego narodnom imovinom, poput HŽ-a, loše gospodare oni koji su izabrani da bi njome upravljali, pa bi oni trebali snositi odgovornost a ne radnici, naglasio je Sever. Ako Vlada ne učini zaokret i ne prihvati iznesene zahtjeve, sindikat će organizirati nove prosvjede, štrajkove i blokade kako bi zaustavio daljnje propadanje HŽ-a i očuvao radna mjesta, najavljeno je na prosvjedu. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 13:36:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh