« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Raskol u HDZ-u

Sanader odlučio - vraća se u Sabor

Čini se kako bi se odnosi između premijerke i bivšeg premijera mogli poprilično zategnuti iduće godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

izvanredni izbori

Počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader šest mjeseci nakon ostavke na mjesto predsjednika Vlade aktivira svoj mandati i ulazi u Hrvatski sabor, tvrdi Globus nakon razgovora s više izvora iz HDZ-a.

Sanaderu 15. siječnja ističe rok od 6 mjeseci od kada je zamrznuo mandat u kojem ga po zakonu nije mogao aktivirati no nakon proteka tog roka nema zakonskih prepreka da se Sanader vrati u Sabor.

S obzirom da je upravo Sanader krojio stranačke liste za posljednje parlamentarne izbore, na kojima je HDZ osvojio 66 zastupničkih mjesta, u Saboru ga mnogi smatraju dobrodošlim.

Već titula počasnog predsjednika HDZ-a Sanaderu osigurava važnu poziciju u HDZ-u no ako se vrati u Sabor i oko sebe okupi istomišljenike premijerka Jadranka Kosor teško će bez potpore Sanadera u Saboru moći osugirati potporu za Vladine zakonske prijedloge.

Kosor želi prijevremene stranačke izbore

Bivši premijer Ivo Sanader na služenju mise za Franju Tuđmana u zagrebačkoj Katedrali sjedio je u prvom redu. Između premijerke Jadranke Kosor i potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva Darka Milinovića. I u Katedralu, kao i ranije tog dana, na Mirogoj, došao je nepozvan. Ali mjesto u prvom redu nije ga čekalo.

Kako navodi Jutarnji list, sačuvao mu ga je Davor Blažević zvani Tigar, bivši tjelohranitelj koji sada radi kao ravnatelj Ureda za fizičku zaštitu MUP-a RH.  Sanader je, očito, želio pokazati javnosti kako još uvijek ima utjecaj u stranci u kojoj ga, barem kad je riječ o većini, sve manje žele. Taj utjecaj ipak je vrlo upitan. Premijerka  uopće ne želi komunicirati sa njim  iako je povremeno naziva.

Uglavnom prosvjeduje zbog nekih njezinih odluka, prije svega o istragama niza afera. Pozive premijerka preuzima, očito, iz pristojnosti , a ne zbog potrebe da čuje savjete odmetnutog bivšeg šefa. Zbog toga je Sanader, najljući na Jadranku Kosor čiju poziciju želi kompromitirati i natjerati je na ostavku. Sve su učestalije i glasine o povratku u politiku koje lansira, tvrde u HDZ-u, osobno Ivo Sanader.

U zadnje vrijeme Sanader,  govori 'kako su i on i njegova obitelj proganjani' i kako ih Jadranka Kosor ne štiti od objeda. Stoga Sanader neće tako lako odustati od svog plana da zadrži snažan utjecaj u stranci, kažu izvori iz HDZ-a. On želi to postići tako da stranačkom članstvu ponudi stabilizaciju i ponovno okupljanje na ideološkoj osnovi, prije svega borbe protiv povratka komunista na vlast. A sve u cilju da pod svaku cijenu spriječi istrage protiv svojih najbližih suradnika.

Jadranka Kosor morat će što prije učvrstiti poziciju ako se misli uspješno nositi sa Sanaderom i njegovim istomišljenicima, a za to će biti potrebno održavanje unutarstranačkih izbora. Naime, Kosor njezini ljudi savjetuju da nakon predsjedničkih izbora na izvanrednom saboru te stranke provede izbore kako bi dobila definitivni legitimitet i okružila se svojim ljudima, te se ujedno riješila onih koje je naslijedila od Sanadera.

16.12.2009. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh