« Svijet
objavljeno prije 15 godina
WHO:

Cjepivo protiv gripe A (H1N1) moglo bi biti spremno u srpnju

Američka vlada za proizvodnju cjepiva u privatnim farmaceutskim tvrtkama planira izdvojiti milijardu dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

farmaceutska industrija

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

cjepivo protiv svinjske gripe

,

cjepivo

Drugi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Keiji Fukuda rekao je u petak kako se nada da će farmaceutski laboratoriji biti spremni za proizvodnju cjepiva protiv virusa A (H1N1), odnosno tzv. svinjske gripe, od kraja lipnja i početka srpnja 2009., a američka je vlada istodobno najavila da će izdvojiti milijardu dolara za pomoć farmaceutskim tvrtkama.

"Nadamo se da će potkraj lipnja, odnosno u početku srpnja, privatne farmaceutske tvrtke biti spremne za proizvodnju cjepiva", rekao je Fukuda.

Cjepivo protiv novog virusa A (H1N1) još ne postoji, ali se WHO nada da će svjetska farmaceutska industrija moći proizvesti gotovo pet milijarda doza na godinu. WHO još ne zna je li za stjecanje otpornosti na mutirani virus dostatna jedna doza ili će biti potrebne dvije, prenosi AFP.

U WHO-u dvoje hoće li masovna proizvodnja cjepiva protiv novog virusa oslabiti proizvodnju cjepiva protiv sezonske gripe od koje zasad strada jednak ili veći broj žrtava nego od nove gripe.

Američka vlada u petak je najavila da će za pomoć farmaceutskim tvrtkama u izradi cjepiva protiv nove gripe tipa A izdvojiti milijardu dolara. Američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius objasnila je da će se novac upotrijebiti za klinička ispitivanja i komercijalnu proizvodnju dvaju sastojaka cjepiva za zalihe koje se stvaraju uoči izbijanja pandemije, javlja Reuters.

"Zahvaljujući ovome što danas činimo, bit ćemo spremni bude li potrebno cjepivo", priopćila je Sebelius.

Po podatcima WHO-a objavljenim u petak virusom A (H1N1) tzv. svinjske gripe zarazilo se više od 11.000 osoba u 42 zemlje, ali je od njega umro razmjerno malen broj zaraženih (86 od prvog slučaja u Meksiku potkraj ožujka).

WHO je u petak priopćio da se epidemija gripe proširila na još tri zemlje: Rusiju, Filipine i Honduras, pa su zahvaćene 44 zemlje. Također je upozorio da bi ta gripa mogla biti opasnija za zemlje u razvoju nego za ostale.

Među stotinjak novih slučajeva u zadnja 24 sata većina je otkrivena u SAD-u, Japanu i Čileu, koji je najpogođenija zemlja u Južnoj Americi. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 22:20:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh