« Svijet
objavljeno prije 15 godina
73 MILIJARDE

Senat SAD-a odobrio sredstva za ratove u Iraku i Afganistanu

Ukupno odobrena novčana stavka za ratove u Iraku i Afganistanu od 2001. prešla je 900 milijarda dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

rat u Iraku

,

Guantanamo

,

Pentagon

,

američki Senat

,

proračun

,

rat u Afganistanu

Američki Senat prihvatio je zakon o financiranju ratova o Iraku i Afganistanu vrijedan 91,3 milijarde dolara, uskrativši predsjedniku Baracku Obami traženih 80 milijuna dolara za zatvaranje zatočeničkog centra Guantanamo, planirano do siječnja 2010.

Senat je kasno u četvrtak, po lokalnom vremenu, glasovao s 86 glasova za i tri protiv, čime je osigurao novac za vojne i diplomatske operacije u Iraku i Afganistanu u ovoj fiskalnoj godini, koja traje do 1. listopada.

Obama šalje više od 20.000 novih vojnika u Afganistan, a cijena tamošnjeg rata iduće bi godine trebala nadmašiti cijenu rata u Iraku, po proračunskim stavkama.

Sa snagama za potporu očekuje se da će do kraja godine broj američkih vojnika u Iraku dosegnuti 68.000, što je dvostruko više od broja američkih vojnika u Afganistanu potkraj 2008.

S novim zakonom ukupno odobrena novčana stavka za ratove u Iraku i Afganistanu od 2001. prešla je 900 milijarda dolara.

Pentagon će, po zakonu, dobiti 73 milijarde dolara, uključivo 4,6 milijarda za uvježbavanje i opremanje posebnih iračkih i afganistanskih snaga. Oko 400 milijuna dolara namijenjeno je uvježbavanju i opremanju pakistanskih snaga sigurnosti, a 21 milijarda za kupnju novih vozila otpornih na mine, zatim za zrakoplove, oružje i streljivo, među ostalom opremom za američke snage.

Inačica zakona prihvaćena u Predstavničkom domu Kongresa dodaje 11,8 milijarda dolara Obaminu zahtjevu, uključivo gotovo četiri milijarde dolara za vojnu opremu, za osam transportnih zrakoplova C-17, oklopne transportere otporne na mine, te borbena oklopna vozila Bradley i Stryker.

U zakonu se odobrava i 2,2 milijarde dolara za Obamin zahtjev za inozemnu pomoć, čime se zaobilaze ograničenja potrošnje za 2010., navode u izvješćima američki mediji.

Senatskoj inačici zakona dodan je amandman republikanca Boba Corkera, kojim se od predsjednika Obame traži da jasno utvrdi američke ciljeve u Afganistanu i Pakistanu i svaka tri mjeseca izvijesti Senat o njihovu ispunjavanju. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 20:32:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh