« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SLUČAJ BLAGOJEVICH

Korupcija u Illinoisu svaku obitelj stoji 109 dolara na godinu

Korumpirani političari u Illinoisu godišnje dobivaju novčanu svotu jednaku plaći više od 8 tisuća učitelja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

korupcija

,

Chicago

,

Rod Blagojevich

,

Illinois

Otkako je bivši guverner Rod Blagojevich razriješen dužnosti, političari u Illinoisu vratili su se uobičajenu poslu, u tzv. chicaškom stilu, navodi u petak agencija Bloomberg u izvješću o američkoj saveznoj državi ozloglašenoj po političkoj korupciji.

"Ne vjerujem da ću doživjeti neku stvarnu reformu. Kad god pomislimo da smo izabrali nekoga tko će povući pravi potez, oni se pokažu kao lašci i lopovi", rekao je novinaru Bloomberga Lupe Martinez, 56-godišnji dizaličar, ispred svoje kućice u jugozapadnom predgrađu Chicaga.

Četiri mjeseca pošto su illinoiski kongresnici opozvali s dužnosti demokratskog guvernera srpskog podrijetla Roda Blagojevicha zbog raširene korupcijske mreže u kojoj je otvoreno trgovao svojim ovlastima, Senat te države u petak je odgodio glasovanje o paketu etičkih reforma, jer je bilo očito da demokratski prijedlog neće dobiti većinu glasova, izvješćuje The Chicago Tribune u online izdanju.

Prijedlog je uključivao mjere od ograničenja donacija za političke kampanje do proširenja ovlasti lokalnih tužitelja u borbi s korupcijom.

Na temelju troškova procesuiranja i procijenjenih pet posto vrijednosti državnih ugovora, koliko odlazi politički povezanima, istraživači Sveučilišta Illinois-Chicago utvrdili su da korupcije porezne obveznike stoji najmanje 500 milijuna dolara na godinu, odnosno 109 dolara za svaku obitelj u Illinoisu.

Za usporedbu, novčana svota što odlazi u džepove korumpiranih političara jednaka je onoj koju Illinois na godinu izdvaja za plaće 8.214 učitelja.

Sveučilište Illinois-Chicago u izvješću o korupciji objavljenu 13. svibnja utvrdilo je da su u tijeku zadnja četiri desetljeća svaki mjesec za primanje mita osuđena tri tamošnja političara ili njihova "pajdaša".

Po istraživanju dnevnika USA Today, Illinois je u SAD-u na 18. mjestu među 50 saveznih država po broju osuđenih na temelju saveznih optužaba za korupciju od 1998. do 2007.

Pedesetdvogodišnji Blagojevich služio je šest godina kao guverner prije opoziva 29. siječnja. Pred sudom se 2. travnja očitovao da nije kriv po optužnici za kovanje urote za reketiranje, ucjenu i druge optužbe, uključivo i pokušaje da proda senatsko mjesto Baracka Obame nakon njegova izbora za predsjednika SAD-a.

Blagojevicha, prvog illinoiskog guvernera koji je opozvan s dužnosti u 191-godišnjoj povijesti te američke države, uskoro očekuje suđenje za korupciju. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 22:25:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh