« Život
objavljeno prije 10 godina
RECEPT

Čitanje knjiga smanjuje stres

Uz sve moguće savjete kako se riješiti stresa, najčešće se zaboravlja na onaj koji je možda i najučinkovitiji - čitanje knjiga

Čitanje je sjajna zabava
Čitanje je sjajna zabava (Arhiva)
Više o

knjige

,

stres

,

čitanje

,

smanjenje stresa

,

oslobađanje stresa

Čitanje knjiga smanjuje tjeskobu, dokazalu su znanstvenici, što ovaj pomalo zaboravljeni ritual čini jednim od najboljih lijekova protiv stresa. Znanstvenici to zovu biblioterapija, a razlog je prilično jednostavan.

Naime, u popularnim je romanima glavni junak najčešće netko tko napravi nešto što obični ljudi ne rade, ali kako se radi o običnoj osobi, čitatelji se lako identificiraju s njim ili njom što ih potiče da naprave nešto sa sobom i maknu se od svakodnevnice.

No, tu ne staju blagodati čitanja. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Emory pokazalo je kako čitanje knjiga poboljšava funkcije mozga povećavanjem povezanosti.

Radi se o našoj mašti koja nas prenosi u priču, u tijelo glavnog lika pa nam to omogućava da, između ostalog, pobjegnemo od svojih problema i povećamo suosjećanje za vlastite i tuđe probleme.

To je velika potpora našem razvoju kao osobe, a ujedno i emocionalno ozdravljenje koje smanjuje stres, tjeskobu i depresiju.

Što drugo reći nego - pravac knjižnica!

15.05.2014. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh