Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2014. 11:24:00
RECEPT

Čitanje knjiga smanjuje stres

Uz sve moguće savjete kako se riješiti stresa, najčešće se zaboravlja na onaj koji je možda i najučinkovitiji - čitanje knjiga

Čitanje je sjajna zabava
Čitanje je sjajna zabava (Arhiva)

Čitanje knjiga smanjuje tjeskobu, dokazalu su znanstvenici, što ovaj pomalo zaboravljeni ritual čini jednim od najboljih lijekova protiv stresa. Znanstvenici to zovu biblioterapija, a razlog je prilično jednostavan.

Naime, u popularnim je romanima glavni junak najčešće netko tko napravi nešto što obični ljudi ne rade, ali kako se radi o običnoj osobi, čitatelji se lako identificiraju s njim ili njom što ih potiče da naprave nešto sa sobom i maknu se od svakodnevnice.

No, tu ne staju blagodati čitanja. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Emory pokazalo je kako čitanje knjiga poboljšava funkcije mozga povećavanjem povezanosti.

Radi se o našoj mašti koja nas prenosi u priču, u tijelo glavnog lika pa nam to omogućava da, između ostalog, pobjegnemo od svojih problema i povećamo suosjećanje za vlastite i tuđe probleme.

To je velika potpora našem razvoju kao osobe, a ujedno i emocionalno ozdravljenje koje smanjuje stres, tjeskobu i depresiju.

Što drugo reći nego - pravac knjižnica!

15.05.2014. 11:24:00
http://metro-portal.hr/citanje-knjiga-smanjuje-stres/84989/