« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ČITAJTE

Čitanje knjiga je ljekovito za tijelo i um

Knjige sve više zamjenjuju kratke pričice, slike i ostale lako djeljive stvarčice na internetu, a kad bi znali koliko je čitanje dobro za vas, ne bi ga se tako lako odrekli

Uvalite se i pročitajte nešto
Uvalite se i pročitajte nešto (Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

knjige

,

čitanje

,

empatija

Knjige su sve više ukras na policama, a sve manje izvor informacija i užitka, no kad bismo znali koliko je čitanje dobro za tijelo i um, sigurno se ne bismo tako lako odrekli ove retro zabave, kako bi je nazvale novije generacije.

Naime, istraživanje Sveučilišta Berkeley pokazalo je da djeca koja redovito čitaju imaju za velikih 50 posto bolji rječnik od vršnjaka koji vrijeme provode uz računala i televiziju, a uz to ostvaruju i značajno bolje rezultate na testovima inteligencije.

>> Čitanje povećava IQ djece >>

No, čitanje ima blagotvoran učinak i na odrasle, tvrde znanstvenici, jer identifikacija s izmišljenim junacima pomaže u razvijanju empatije i sposobnosti tumačenja emocija drugih ljudi u stvarnom životu.

Ako vam sve ovo nije dovoljno da bi se vratili čitanju, evo podatka koji će vas sigurno iznenaditi - čitanje knjiga smanjuje stres za nevjerojatnih 68 posto, i to bez obzira na kvalitetu knjige koju čitate, pa tako slobodno navalite na ljubiće i krimiće, korisno je za vaše zdravlje.

>> Zašto treba čitati knjige >>

Naravno, redovito čitanje u starijim godinama je najbolja vježba za mozak, pa tako ljubitelji knjiga imaju čak dva i pol puta manji rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.

Što reći, uzmite knjigu u ruke i navalite!

03.03.2015. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh