« Fun
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
REVNA ZAPOSLENICA

Čistačica uništila skulpturu vrijednu 800 tisuća eura misleći da je prljava

Riječ je o skulpturi "Kada strop počne prokišnjavati", čije je postolje poprskano bojom koja bi trebala predstavljati osušenu kišnicu

Fotografija vijesti
Više o

smiješne vijesti

,

pogreške

,

bizarne vijesti

Kao u nekoj bizarnoj reklami za efikasno sredstvo za čišćenje svih površina u kućanstvu, čistačica muzeja "Ostwall" u njemačkome gradu Dortmundu uništila je suvremenu umjetničku skulpturu vrijednu 800 tisuća eura misleći da je neugledan sloj boje na umjetničkoj instalaciji prljavština, prenosi Hina.

Riječ je o skulpturi "Wenn's anfaengt durch die Decke zu tropfen" (Kada strop počne prokišnjavati) njemačkog umjetnika Martina Kippenbergera (1953.-1997.), koji je poznat po iznimno bogatoj produkciji u mnogobrojnim žanrovima, a smatraju ga jednim od najtalentiranijih njemačkih umjetnika svoje generacije.

Skulptura se sastoji od nestabilne drvene konstrukcije načinjene od letvica u gumenom koritu. Kippenberger je korito poprskao bojom koja je trebala predstavljati osušenu kišnicu. No, što je umjetniku bila umjetnost, za čistačicu je bio izazov pa je odlučila korito očistiti tako da izgleda kao novo.

Glasnogovornica muzeja potvrdila je da je korito tako temeljito očišćeno da ga više nije moguće vratiti u prvobitno stanje. Muzej je djelo posudio iz privatne zbirke, a procijenjeno je na 800 tisuća eura.

Da je Kippenberger živ, možda bi ga utješila činjenica da nije jedini umjetnik kojemu su čistačice uništile djela, ističe "Guardian".

Godine 1986. u Likovnoj akademiji u Duesseldorfu temeljito je očišćena 400 tisuća eura vrijedna "masna mrlja" njemačkog avangardnog umjetnika Josepha Beuysa, a 2004. u muzeju "Tate Britain" u Londonu čistačica je bacila dio djela također njemačkog umjetnika Gustava Metzgera ne shvaćajući da plastična vrećica s odbačenim papirom nije smeće nego sastavni dio umjetničke instalacije.

No, nisu njemački umjetnici jedine žrtve revnih muzejskih službi održavanja. U galeriji "Eyestorm" u Londonu suvremeni britanski umjetnik Damien Hirst ostao je 2001. bez pivskih boca, pepeljara i šalica kave koje su trebale predstavljati život umjetnika.

04.11.2011. 15:44:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivana
    04.11.2011. 16:55
    Vjerojatno bi velika većina ljudi vrećicu s papirom, prljavu pepeljaru, pivsku bocu i sl. smatralo stvarima za otpad, a također velika većina bi ismijavala druge tek onda kada sazna što te stvari zapravo predstavljaju. Ako je vrećica sastavni dio umjetničke instalacije onda bi se trebala cijela umjetnina ograditi zajedno sa njezinim sastavnim dijelovima. Svaka čast umjetnicima, no ne percipiramo svi iste stvari na isti način.
  2. avatar
    Šaptač konceptualnim umjetnicima
    04.11.2011. 19:37
    Gospođa čistačica je odlično izrazila moje mišljenje o konceptualnoj umjetnosti.
  3. avatar
    scarabusch
    16.11.2011. 20:30
    800 000 eura ????
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh