« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MMM

Cimet - začin koji liječi

Dodavanje malo cimeta prehrani može koristiti zdravlju, pokazalo je novo istraživanje po kojem taj začin snižava temperaturu u želucu i pomaže probavi

Čarobni cimet
Čarobni cimet (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

cimet

Cimet je začin kojem pravo vrijeme dolazi tek na jesen i zimi, kad svojim mirisom ispunjava domove u pitama od jabuka i raznim božićnim kolačima. No, osim toga, ovaj začin ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje.

Naime, istraživanje je pokazalo jednu vrlo zanimljivu karakteristiku - cimet snižava temperaturu u želucu i do dva stupnja smanjujući razine ugljičnog dioksida, što posljedično daje osjećaj ugodne svježine.

Naravno, ovaj fenomen nije promakao ljudima koji žive u toplim krajevima gdje je upravo cimet jedan od glavnih začina i pomaže da se lakše nose s vrućinama.

Što se tiče zdravlja, cimet je jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova koje koriste osobe s dijabetesom tipa 2 jer odlično regulira razine šećera u krvi, a osim toga ulje cimeta izuzetno je učinkovito u liječenju raznih infekcija uzrokovanih kandidom, kao i neke druge gljivične infekcije.

Uz to, cimet pomaže u liječenju simptoma sindroma iritacije crijeva jer pomaže u probavi i liječenju bakterijskih infekcija. 

Poznato je i da snižava razine lošeg kolesterola i triglicerida u krvi, ublažava kašalj, upalu grla i prehladu kad ga uzimamo kao čaj ili dodatak čajevima, a žene će razveseliti podatak da ublažava simptome PMS-a.

Uz zdravstvene koristi cimet radi prava mala čuda za ljepotu, pa se potrudite nabaviti pravi cejlonski cimet i koristite ga u svakoj prigodi.

Kosa se može uspješno njegovati cimetom - tjedna domaća maska za kosu od cimeta pojačat će rast kose- Pomiješajte dvije žlice meda, dvije žlice cimeta i pola šalice maslinovog ulja, dodajte jaje i sve dobro izmiješajte. Utrljajte u vlažnu kosu i ostavite 10 do 15 minuta, pa operite kosu blagim šamponom.

Maska za lice pomoći će pri uklanjanju akni - pomiješajte tri žlice meda s jednom žlicom cimeta i dobro promiješajte da se sve prožme i postane gusta masa. Nanesite masku na lice i isperite mlakom vodom nakon dvadesetak minuta. Med će nahraniti kožu, a cimet svojim snažnim antibakterijskim djelovanjem ublažiti akne.

Završimo s usnama - namažite ih tanko vazelinom, utrljajte malo cimeta i ostavite da stoji do dvije minuta, nakon čega ga isperite. Usne će vam biti jednostavno predivne.

11.10.2016. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh