« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ODLIČNO!

Vrući napitak za obranu od virusa

Klinčić liječi upale grla i usne šupljine
Klinčić liječi upale grla i usne šupljine (Shutterstock)
Više o

cimet

,

đumbir

,

klinčić

,

topli napitci

Jačanje imuniteta vrlo je važan dio jesenske prehrane zbog virusa koji počinju harati i kao priprema za zimu, a ovaj napitak koji vam danas donosimo je toliko učinkovit da, kako narod kaže - diže iz mrtvih.

Recept za domaći napitak za imunitet

Sastojci (za dvije šalice)

korijen đumbira - cca 1 cm
par klinčića
pola štapića cimeta
limun (po želji)
žličica meda (po želji)
0.5 l vode

Priprema

Ogulite đumbir i narežite ga na tanke ploškice te zajedno s klinčićima i cimetom stavite u hladnu vodu kuhati. Budite pažljivi jer kad voda prokuha mogla bi iskipjeti pa smanjite na vrijeme plin ili struju. Pustite da lagano kuha desetak minuta, maknite s vatre, poklopite i ostavite još 20-ak minuta da odstoji.

Upotreba

Ulijte u šalice, po želji zasladite medom i iscijedite malo limuna. Pijte toplo. Osjetit ćete kako vam đumbir grije tijelo i otvara sinuse te pojačava cirkulaciju.

Blagodati

Klinčić obiluje eugenolom koji ima jako protuupalno djelovanje, a bogat je i vitaminima C, B6 E, K i folnom kiselinom. Sadrži i brojne minerale. Među ostalim potiče izlučivanje sluzi (važno kod prehlade) te liječi upalu usne šupljine i grla.

Kod cimeta je važno naglasiti da je naročito ljekovit onaj cejlonski koji se može nabaviti u većini specijaliziranih trgovina, a kako obiluje antioksidansima odlično pomaže kod raznih infekcija.

11.10.2016. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh