Cimet i vanilija - začini, mirisi i zdravlje
Miris cimeta i vanilije ugodni su blagdanski mirisi koji potiču sjećanja, ali te namirnice imaju i niz zdravstvenih prednosti
Vrijeme je da počnete razmišljati o božićnim kolačima - sada to tako ide, sve ranije kreću i ukrasi i sve unaokolo, čekamo već dan kad će krenuti ukrašavanje shopping centara i ostalih izloga po gradu.
No, kolače se uvije mora napraviti, a dva začina su u njima ključna - cimet i vanilija, mirisne divote koje odmah pokrenu osjećaj božića... pa da vidimo kako su zapravo smišljeni ti kolači...
Vanilija koja se koristi u pečenju i aromatiziranju ekstrahira se iz mahune vanilije.
Čisti ekstrakt vanilije, a ne umjetni ekstrakt s okusom, bogat je fenolnim spojem koji se zove vanilin. Postoje ograničene studije koje su pokazale da vanilin ima antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
Miris vanilije je njegova stvarna moć.
Opisan je kao topao i umirujuć. Budi uspomene. Uobičajeni je sastojak parfema. Thomas Jefferson kušao je sladoled od vanilije u Parizu 1780-ih i zapisao je recept, a primjerak se nalazi u Kongresnoj knjižnici.
Cimet je drugi miris sezone i drugi najpopularniji začin u Sjedinjenim Državama. U starom Egiptu cimet se koristio za liječenje kašlja, artritisa i upale grla. Danas postoje istraživanja koja povezuju cimet sa smanjenom razinom šećera u krvi. Neka istraživanja pokazuju da bi cimet mogao smanjiti otpornost na inzulin.
Cimet je bogat antioksidansima, koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja. Antioksidansi također pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu.
Opet, poput vanilije, količine koje se inače jedu imale bi ograničene zdravstvene prednosti, ali miris je topao i ugodan. Ipak, nema razloga da ne povećate unos.
Povećanje unosa cimeta poboljšat će okus i užitak u vašoj hrani. Jednostavan način dodavanja ovog začina je da ga pomiješate s kavom, promiješate čaj sa štapićem cimeta, dodate ga u muffine i palačinke te pospete po zobenim pahuljicama i smoothiejima.
Dakle, vrijeme je kuhanja pred nama ;)
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar