« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 mjeseci i 2 dana
ZANIMLJIVO

Hrvatima najdraže kokošja i goveđa juha

Točno polovica populacije Hrvatske su učestali korisnici kategorije, a to su oni koji juhu konzumiraju svakodnevno do nekoliko puta tjedno

Koliko često jedete juhu?
Koliko često jedete juhu? (Arhiva)
Više o

juhe

,

recepti za juhe

Juha je neizostavni dio naše kulinarske tradicije pa je kao FMCG kategoriju istražujemo svake godine otkrivajući aktualne stavove modernih potrošača ove vrijedne namirnice. Ovogodišnje istraživanje smo dakako usporedili s rezultatima koje smo u istovjetnoj anketi dobili prošle godine, ali osnovni je zaključak da nije bilo značajnih razlika u stavovima i navikama potrošača.

Tako je aktualno istraživanje pokazalo da svaki deseti Hrvat juhu jede svakodnevno, a četiri od deset njih nekoliko puta tjedno. Iz toga slijedi kako u populaciji Hrvatske učestalih korisnika kategorije, koji juhu konzumiraju svakodnevno do nekoliko puta tjedno, imamo točno 50%. Ako tome pridodamo 35% onih koji juhu jedu barem jednom tjedno slika o važnosti kategorije je upotpunjena. Svega 15% ispitanih navode kako juhe konzumira rijetko, pri čemu je osobito znakovito da se niti jedan ispitanik nije izjasnio da ne jede juhu.

Kokošja juha je ostala na vrhu kao najdraža vrsta juhe s 30% udjela, praćena u stopu (ili bolje rečeno u žlicu) goveđom juhom s 28%. Dvoznamenkaste udjele ostvarile su još povrtna juha s 12% i juha od gljiva s 10%, a potom dolaze juhe od rajčice i od buče, riblja juha, juha od graška itd.

Upitani kuhaju li češće domaću ili juhu iz vrećice, apsolutna većina ispitanika preferira domaću juhu, njih 78%, što je mali pad od 3% u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Kada je riječ o tipovima juhe, konzumenti kategorije više vole bistre juhe, što kao svoj odgovor navodi 64% građana, dok 36% njih preferira krem juhe.

I na kraju, građane smo upitali i kada najčešće jedu juhu a sasvim očekivano prevagu je odnio ručak kada juhu najčešće konzumira 95% građana. Malih 3% juhu konzumira za večeru, a jedva primjetnih 1% ujutro.

Istraživanje su tijekom rujna 2023. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Piše: Ja Trgovac
27.10.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh