« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana
OSVRT

Ciklus motiva s ljubavnom temom Vlade Tuđe

Tuđa sjajno portretira dvoje sretnih ljubavnika a možda još i bolje trio, koji se mora vremenom pretvoriti u duo

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Istaknuti slikar, suvremeni hrvatski likovni umjetnik Vlado Tuđa, autor kompleksnog opusa ulja i akrila, čest izlagač na mnogim samostalnim izložbama u svjetski poznatim galerija, u svome se predanom radu susretao s mnoštvom motiva, neke od njih često je obrađivao, druge manje.

Jedan od tih izazovnih motiva jest pojavnost, stvarnost ljubavi, emocionalnog odnosa između dvoje ljudi ( koje često viđamo na njegovim uzbudljivim slikama), stvarnost njihovog suživota, izbijanje i proživljavanje osjećaja i pozitivnih i negativnih.

Često ne vidimo samo dvije figure, muškarca i ženu, nego tri, muškarca i dvije žene ili žene i dva muškarca u kontaktu ili jednu figuru, samu, u relaciji nerazjašnjenih odnosa.

Svi oni tvore uzavreli svijet emocija koje im ne dopuštaju da logično uviđaju trenutno stanje svojih života, njihove su oči širom otvorene i očekuju čudo, njihove se usne poluzatvorene, nervozni su pomalo, osluškujući svaki šum.

Tuđa sjajno portretira dvoje sretnih ljubavnika a možda još i bolje trio, koji se mora vremenom pretvoriti u duo.

Izražajnost portretiranih zapanjuje, mnošto emocija širi se njihovim licama, dok šute i grozničavo misle što im je činiti.

Tuđine slike bukte energijom, silina osjećaja prelijeva se izvan slika i širi u okolni prostor donoseći zvukove i temperature koji naviješćuju promjene, dobre ili loše vibracije.

Ciklus je izveden u tehnici akrila na velikim formatima kartona, koloristički bogat i višeslojan, snažan i osebujan.

Piše: Miroslav Pelikan
24.07.2024. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh