« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
OSVRT

Ciklus balerina Renate Facan

Slikarica portretira balerine u grupi ili samostalno, u pripremi nastupa, u trenutcima koncentracije prije izvedbe, za vrijeme vježbanja

Renata Facan Kušec
Renata Facan Kušec (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Renata Facan Kušec

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica Renata Facan Kušec, autorica je specifičnog i delikatnog ciklusa ulja, akrila, crteža s različitim motivima, od kojih za ovu prigodnu posebice ističemo motiv balerina, motive iz svijeta baletne umjetnosti.

Slikarica portretira balerine u grupi ili samostalno, u pripremi nastupa, u trenutcima koncentracije prije izvedbe, za vrijeme vježbanja.

Delikatnost i posebnost figura istaknuta je u prvi plan, kretnje i geste balerina govore o njihovom artističkom profilu, o ljubavi prema baletu ali i o silnim odricanjima koje on zahtijeva kako bi se ostvarili najbolji rezultati, najkvalitetnije izvedbe.

Motivi balerina i plesa pojavljuju se dosta često u povijesti umjetnosti, uvijek izvedeni autorski izvanredno rafinirano, seriozno.

Suptilnost scena, gracioznost mladih plesačica, ukazuje na specifičnost baleta kao umjetnosti.

S druge strane pak znamo, da se relativno mali broj ljudi, muškaraca i žena uspješno bavi profesionalno baletnom umjetnošću, jer put do izgrađenog i profiliranog plesača je dug i naporan, prepun iskušenja.

Ciklus balerina, fin i otmjen, Renata Facan Kušec, osebujan i vrlo dojmljiv, zauzima svoje posebno mjesto u atraktivnom opusu ove slikarice.

Piše: Miroslav Pelikan
23.07.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh