« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Ciklon Yasi uništio 15 posto šećerne trske u Australiji

Ciklon Yasi, koji je u četvrtak pogodio sjeveroistok Australije, najvjerojatnije je uništio polovicu nasada šećerne trske u tri okruga u pokrajini Queensland

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

materijalna šteta

,

ciklon Yasi

,

šećerna trska

"Premda je prerano za točne procjene, preliminarni podaci sugeriraju da bi štete mogle iznositi oko 50 posto ukupnog proizvodnog potencijala regije", rekao je izvršni direktor udruge Steve Greenwood. U queenslandskim okruzima Innisfailu, Tullyju i Inghamu proizvodi se oko 30 posto australske šećerne trske, prenosi Hina.

Australija godišnje proizvodi 33 milijuna tona trske, što znači da će ovogodišnja proizvodnja biti manja za oko pet milijuna tona. Australija je treća izvoznica šećera na svijetu, te se očekuje da će zbog manje proizvodnje porasti cijene šećera na svjetskom tržištu.

Ciklon Yasi, jedan od najsnažnijih ikada zabilježenih u Australiji, pogodio je u četvrtak sjeveroistok zemlje, ali zasad nema izvještaja o poginulima ili teže ozlijeđenima. Ciklon je došao do obale Queenslanda oko ponoći i nastavio napredovati stotinama kilometara u unutrašnjost, donoseći sa sobom jaku kišu na rudarska područja koja su prije samo nekoliko tjedana pretrpjela razorne poplave.

Iako je ciklon bio veličine Italije izgledno je da je zaobišao veće gradove Queenslanda, vrlo rijetko naseljene savezne države u kojoj na kilometru četvornom žive oko dva stanovnika. Golema tropska oluja kretala se brzinom do 300 kilometara na sat a najteže posljedice mogla bi nanijeti gospodarstvu.

Snaga ciklona Yasi procjenjena je na najjaču kategoriju pet i meteorolozi ga uspoređuju s uraganom Katrina koji je 2005. razorio New Orleans. Oluja je rušila krovove i kidala energetske vodove a kako se kretala prema unutrašnjosti njezina snaga oslabila je na kategoriju dva. Stručnjaci smatraju da su stvaranju Yasija "kumovale" rekordne temperature oceana i klimatski fenomen La Nina, no odbijaju ustvrditi da postoji direktna veza između tog zastrašujućeg ciklona i klimatskih promjena.

03.02.2011. 11:49:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh