« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DAN GNJEVA

Nastavak prosvjeda u Jemenu, 20.000 na ulicama

Više od 20.000 pripadnika oporbe izašlo je na ulice u Sani, prijestolnici Jemena, tražeći promjenu vlade

Fotografija vijesti
Više o

Jemen

,

prosvjedi

Nastavak protuvladinih prosvjeda očekuje se diljem zemlje, kojom Saleh vlada već više od tri desetljeća, a predsjednikovi pristaše iz automobila pozivaju preko razglasa stanovnike prijestolnice da se pridruže skupovima potpore vladi, prenosi Hina.

No u četvrtak rano ujutro, protuvladini prosvjednici već su se okupili na najvećem skupu otkako je val pobune prije dva tjedna zahvatio arapski poluotok, potaknut prosvjedima u kojima je svrgnut tuniski predsjednik i u kojima se traži odlazak egipatskog predsjednika.

"Narod želi promjenu vlasti", uzvikivali su prosvjednici okupljeni ispred zgrade sveučilišta u Sani. "Nećemo korupciju, nećemo diktaturu". Saleh je u srijedu rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013. i obećao je da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke. No oporba, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

SAD se uvelike uzda u Saleha kao saveznika u borbi s ogrankom Al Kaide u Jemenu koja planira napade u susjednoj Saudijskoj Arabiji, najvećoj izvoznici nafte. Nestabilnost u Jemenu mogla bi ozbiljno ugroziti političku i sigurnosnu stabilnost u zemljama Perzijskog zaljeva.

Američki predsjednik Barack Obama je u telefonskom razgovoru sa Salehom pružio potporu njegovoj inicijativi, javila je državna agencija Saba. "Dobro ste postupili u teškim prilikama i nadam se budućoj suradnji s vama i uspješnom partnerstvu između dviju zemalja", rekao je Obama, a prenijela je Saba.

03.02.2011. 10:11:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh