« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
NOVOSTI

Cijepivo kao političko pitanje

Grand Slam turnir u SAD-u počinje krajem kolovoza - vjerojatno bez Novaka Đokovića. Naime, on još uvijek nije cijepljen pa, kako stvari sada stoje, ne može ući u SAD. To je postalo političko pitanje

Hmmm
Hmmm (Arhiva)
Više o

Novak Đoković

,

US Open

I oni koji ne prate tenis sjetit će se da je Novak Đoković početkom godine pokušao zaigrati na Australian Openu mimo važećih australskih antipandemijskih propisa. Tada je bio prvi tenisač svijeta i vjerovao je da ima vizu koja mu omogućava da necijepljen igra tenis u Australiji.

Deset dana je svojim slučajem svjetsku javnost ostavljao bez daha. U skromnom hotelu za ljude koji čekaju deportaciju on je čekao sudsku odluku, no na kraju je ipak morao napustiti Australiju. Slučaj Đoković je čak dobio političku dimenziju, za riječ se javio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i između ostalog nazvao cijeli slučaj „lovom na vještice".

Takve razmjere slučaja Đoković ne treba očekivati na US Openu, zadnjem Grand Slam turniru ove godine. Ali tenisač još uvijek nije cijepljen. Pa cijela stvar i u ovom slučaju postaje političko pitanje. U SAD nema ulaska (s malo izuzetaka) za necijepljene osobe.

Cijelu priču je zakomplicirala Đokovićeva izjava poslije pobjede u Wimbledonu da se ne planira cijepiti protiv koronavirusa te da se nada da će nadležne američke institucije za njega napraviti izuzetak. Čak je posredstvom medija zamolio za posredovanje i američkog predsjednika Bidena. Do sada bez uspjeha. Prije tjedan dana Đoković je objavio na Twitteru da, čekajući na odgovor, trenira kao da će mu dati dozvolu za sudjelovanje.

Kratkoročno otkazivanje

Na listi prijavljenih za turnir u New Yorku još uvijek stoji Đokovićevo ime, ali se organizatori turnira istovremeno osjećaju obveznima da se pridržavaju zakona i poštuju američka pravila što se tiče pandemije. To trenutno znači da Đoković ne može igrati.

Đoković se morao povući i s kanadskog Rogers Cupa koji se tradicionalno održava tri tjedna prije američkog Grand Slam turnira i važan je kao pripremni turnir. Ni u Kanadu Đoković ne može ući ako se ne cijepi. Zato su male šanse da će Đoković igrati u SAD-u između 29. kolovoza do 11. rujna.

Claudia Tenney, republikanska zastupnica u američkom Kongresu, založila za to da predsjednik izda specijalnu dozvolu Đokoviću i ostalim vrhunskim tenisačima. Ona pored Đokovića nije navela nijedno drugo ime, ali do sada nije poznat niti jedan tenisač među 100 najboljih na svjetskoj ljestvici koji se nije cijepio.

Vruća tema u kući Đokovićevih

Supruga Novaka Đokovića se u srpnju na Twitteru svađala sa sportskim novinarom iz SAD-a Benom Rothenbergom koji je kritizirao Đokovića zbog toga što nije cijepljen.

Teniski magazin Racquet ju je sada, poslije otkazivanja turnira u Montrealu, pitao zašto se Đoković prijavljuje na turnire u zemljama u koje ne smiju ući necijepljene osobe. Ona je opet reagirala osjetljivo. Rekla je da prijava na turnire ide automatski i odvratila je pitanjem - što je logika iza takvog pitanja. Dodala je da je Novak usredotočen na tenis te da bi magazin koji se bavi tenisom morao pisati o tenisu.

Novak Đoković je u međuvremenu peti na listi najboljih tenisača svijeta, s tendencijom daljeg pada.

Piše: Jörg Strohschein/DW
10.08.2022. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.08.2022. 08:15
    I oni koji su se cjepili opet dobili
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh