« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

CIA uništila dokaze o ispitivanju terorista

Uništene su 92 video-trake s ispitivanjem osumnjičenih za terorizam

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CIA

,

John Kiriakou

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) uništila je 92 video-trake s ispitivanja osumnjičenih za terorizam, izvijestili su američki mediji pozivajući se na sudske dokumente objavljene u ponedjeljak.

Bivši časnik CIA-a John Kiriakou izjavio je da dio uništenih video-trake prikazuju oštre metode ispitivanja, uključujući simulirano pogubljenje utapanjem, tzv. waterboarding. Trake su snimljene 2002. i pokazuju ispitivanje dvojice osumnjičenih da su čelnici Al Qaide, Abu Zubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija, navodi CNN.

Vladini dužnosnici kazali su da su trake uništene u studenom 2005. po nalogu Jose Rodrigueza, tada čelnika CIA-ine Nacionalne tajne službe, uz dopuštenje pravnika Vijeća za nacionalnu sigurnost (NCS).

Uništenje video zapisa istražuje savezni tužitelj John Durham.

Do ovog otkrića došlo je u okviru postupka pred saveznim sudom u New Yorku, na kojem je nevladina udruga Američki savez za građanske slobode (ACLU) tužila CIA-u za nepoštivanje suda zbog uništenja nepoznatnog broja traka.

Tužitelju Durhamu sud u New Yorku odobrio je zahtjev za stankom u postupku dok traje njegova istraga. Vršitelj dužnosti saveznog tužitelja Lev Dassin naveo je u pismu sucu Alvin Hellersteinu da Durham nije zatražio produljenje stanke, nakon isteka 28. veljače.

"CIA sama može identificirati ... 92 video-trake koje su uništene", napisao je Dassin.

On je također izvijestio sud da CIA prikuplja informacije koje opisuju svaku od uništenih traka, pisane podatke o trakama te identitet ljudi koji su ih vidjeli ili posjedovali.

"CIA namjerava predočiti sudu sve tražene informacije te čim više informacija staviti javno na uvid tužitelju", naveo je Dassin.

Udruga ACLU je u priopćenju istaknula da veliki broj uništenih video-traka potvrđuje "sustavne pokušaje CIA-e da skrije informacije o ilegalnom ispitivanju".

Glasnogovornik CIA-e George Little rekao je da agencija surađuje u istrazi ministarstva pravosuđa.

"Ako netko misli da je politika agencije priječiti provedbu američkih zakona taj ne pozna činjenice", ustvrdio je Little u odgovoru ACLU-u. (hina/metro-portal)

03.03.2009. 04:06:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh