« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Nemiri u grčkom Patrasu

Prosvjednici zapalili vlak u Ateni, četvoro ranjenih u sukobima u Patrasu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Patras

,

ilegalni imigranti

,

prosvjedi u Grčkoj

U najnovijem anarhističkom napadu u Grčkoj izgrednici su zapalili lokalni vlak u otmjenom atenskom predgrađu, uništivši tri od šest vagona, dok su u sukobima policije i ilegalnih imigranata u luci Patras ranjene četiri osobe, javili su grčki mediji u utorak.

Napad na lokalni vlak dogodio se, kako je prenijela grčka televizija, u ponedjeljak kasno navečer u bogatom atenskom predgrađu Kifisiji, kad su prosvjednici, koji su nosili karnevalske maske i izvikivali anarhističke parole, počeli bacati Molotovljeve koktele na vlak. Tri vagona su se zapalila i izgorila, a malobrojni putnici u strahu su se razbježali i u incidentu nije bilo ranjenih, objavila je policija.

Grčku je proteklih mjeseci zahvatila spirala gotovo svakodnevnog nasilja. Proteklih tjedana su neidentificirani napadači ozlijedili nekoliko policajaca i napali više policijskih postaja i sjedište televizije.

Dvije ljevičarske organizacije preuzele su odgovornost za napade, objavivši osnivanje "urbanih gerilskih snaga" u Grčkoj. Male skupine anarhista gotovo svakodnevno pale aute ili banke.

U drugom incidentu prošle noći u Grčkoj četiri su osobe ranjene u sukobima koji su izbili između policije i ilegalnih imigranata u lučkom gradu Patrasu.

Nemiri su izbili kad je imigrant iz Afganistana ozlijeđen pri pokušaju da skoči na kamion koji se ukrcavao na trajekt za Italiju, javio je grčki radio.

Kolege ranjenoga, također izbjeglice iz Afganistana, napali su tada kamenjem i palicama vozača kamiona, policajce i prolaznike. Policija je koristila suzavac kako bi rastjerala izgrednike. U sukobu su ranjena dva policajca i dvoje prolaznika.

Patras, luka koja se nalazi oko 215 km zapadno od Atene, jedna je od ključnih točaka na rutama ilegalnih imigranata koji se pokušavaju ukrcati u neki od trajekata ili brodova za Italiju. U siromašnim četvrtima na rubovima Patrasa živi po nekoliko tisuća često očajnih imigranata koji pokušavaju prodrijeti do zapadne Europe. Ruta od Grčke preko Turske do Italije jedna je od najčešće korištenih u organiziranom krijumčarenju ljudi u zapadnu Europu. (hina/metro-portal)

03.03.2009. 04:53:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh