« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
kraj kontroverznog slučaja

Mladi zatočenik iz Guantanama vratio se kući

Jedan od najmlađih zatočenika u Guantanamu, koji je bio optužen da je ranio dvojicu američkih vojnika i njihova prevoditelja, vratio se kući u Afganistan, rekao je u ponedjeljak njegov odvjetnik.

(Getty Images)
Više o

Guantanamo

,

Obama zatvara Guantanamo

,

zatvaranje Guantanama

Mohamed Džavad prebačen je tijekom vikenda s Kube u Afganistan i vratio se obitelji, rekao je bojnik američkog ratnog zrakoplovstva David Frakt, nekoliko mjeseci pošto je američki vojni sud presudio da je mladićevo priznanje bilo iznuđeno. "Džavad je u Kabulu sa svojom obitelji", rekao je Frakt.

Frakt je kazao da se Džavad, kojemu je sada oko 21 godina, nada da će ići u školu kako bi "nadoknadio izgubljeno vrijeme" nakon gotovo sedam godina provedenih u zatvoru.

Mohamed Džavad pred posebnim je vojnim sudom u Guantanamu bio optužen za pokušaj ubojstva. Optužnica ga je teretila da je u prosincu 2002. u Kabulu bacio granatu u jeep u kojem su se nalazila dvojica američkih vojnika i njihov prevoditelj. Vojnici su bili teško ozlijeđeni, a prevoditelj je izgubio vid na jedno oko.

Slučaj je prvo zapao u teškoće zbog njegove dobi u vrijeme napada. Njegovi odvjetnici tvrdili su da je, u trenutku kad je bio uhićen, imao oko 12 godina. Pentagon se pozivao na analizu kostiju koja je pokazala da je imao oko 17 godina.

Vojni sudac u Guantanamu prošlog je listopada odbacio Džavadovo priznanje. Utvrdio je da je mladić priznao da je bacio granatu tek pošto su afganistanske vlasti zaprijetile da će ubiti i njega i njegovu obitelj ako ne prizna.

Američka savezna sutkinja u srpnju je odlučila da je bio nezakonito zatočen te da mora biti pušten, ocijenivši njegov slučaj "skandaloznim" i "punim propusta".

U Guantanamu se nalazi još 228 zatvorenika. Zatvor bi trebao biti zatvoren u siječnju.

Izvor: Hina

24.08.2009. 20:43:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh