« Kultura
objavljeno prije 12 godina
SRAMOTA

Christie's vraća novac zbog krivotvorine

Odvjetnici Christie'sa sud su nastojali uvjeriti da je Odaliska autentična te da se aukcijska kuća ne može kriviti ukoliko prodana slika nije remek djelo nekog umjetnika

Ipak nije bila original ...
Ipak nije bila original ... (Arhiva)
Više o

Christie’s

,

Odaliska

,

Boris Kustodijev

Aukcijska kuća Christie's morat će vratiti svotu od 1,5 milijuna funti bogatom ruskom kolekcionaru umjetnina za umjetničku sliku koju je kupio prije nekoliko godina, a u međuvremenu se pokazalo da je riječ o krivotvorini, izvijestio je u Vrhovni sud u Londonu.

Zaključeno je da sliku pod nazivom "Odaliska", koja prikazuje ženski akt, vjerojatno nije naslikao ruski umjetnik Boris Kustodijev, kojega često uspoređuju s engleskim slikarom L.S.Lowryjem. Sud je, na temelju mišljenja stručnjaka ocijenio da u Christie'su nisu namjerno previdjeli ovu činjenicu i da su dobro obavili svoj posao, no da unatoč tomu moraju vratiti svotu koju im je isplatila tvrtka Avrora Fine Arts Investment, a vodi je ruski biznismen Viktor Vekselbert,

"Avrora će vratiti kupljeno djelo te traži povrat novca", objasnio je sudac, dodavši i kako je Kustodijev (1878. - 1927.) ruski slikar puno poznatiji u Rusiji nego u inozemstvu, zbog čega je moglo doći do pogrešne procjene.

Vekselbergova tvrtka spomenutu je sliku kupila na aukciji u londonskom Christie'su još 2005. U katalogu je tada bilo navedeno da je autor B. Kustodijev te da je slika nastala 1919. No, Avrora je bila prisiljena poduzeti određene zakonske korake protiv Christie'sa nakon što su ruski stručnjaci za Kustodijevljeva djela izrazili sumnju da je riječ o originalnom djelu. Christie'sov stručnjak ranije je procijenio da je riječ o autentičnom djelu, ali ne i jednom od boljih radova tog ruskog umjetnika.

Odvjetnici Christie'sa sud su nastojali uvjeriti da je Odaliska autentična te da se aukcijska kuća ne može kriviti ukoliko prodana slika nije remek djelo nekog umjetnika.

28.07.2012. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh