« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ČUDNO

Neboder za Veneciju

Modni kreator Pierre Cardin želi sagraditi 245 metara visoki poslovno stambeni toranj u Veneciji

Možete li zamisliti ovakvu vedutu Venecije?
Možete li zamisliti ovakvu vedutu Venecije? (Screenshot)
Više o

Venecija

,

neboder

,

toranj

,

pierre cardin

,

palača svjetla

,

palais lumiere

Tko pomisli na Veneciju, pomisli na kanale, palače i toranj crkve Sv. Marka. Čitav grad u sjevernojadranskoj laguni je arhitektonski dragulj i kao takav je već 25 godina upisan u listu svjetske kulturne baštine. Stoga i ne čudi činjenica da se na svaki pokušaj upliva u ovaj povijesni kompleks gleda s velikom dozom skepse. To na svojoj koži sada osjeća i modni kreator Pierre Cardin koji na kopnu uz Veneciju želi izgraditi 245 metara visoki poslovno-stambeni toranj.

Stanovi s pogledom na lagunu

"Palača svjetla" ("Palais Lumière") bi trebala niknuti u industrijskoj četvrti Marghera i u svojih tri tornja različite visine međusobno povezanih sa šest platformi bi trebao smjestiti nekoliko koncertnih i kino dvorana, trgovački centar i modnu školu. I naravno basnoslovno skupe privatne stanove i urede s, dosad neviđenim, pogledom na povijesnu Veneciju. 90-godišnji Pierre Cardin za 3 milijarde eura sebi želi izgraditi spomenik nedaleko od mjesta otkuda je njegova obitelj prije više od 80 godina emigrirala u Francusku. Pierre Cardin je naime 1922. rođen u obližnjem San Bieggiu di Callalti kao Pietro-Constante Cardini. Ostarjeli modni dizajner svojom tornjem Veneciju želi "obogatiti novom simboličnom formom".

Pierre Cardin

Iako su, privučeni pozamašnom investicijom i obećanjem o otvaranju 7.000 trajnih radnih mjesta u gradu kojem polako nedostaje stanovnika i koji grca u dugovima, gradski oci Venecije dali zeleno svjetlo megalomanskom projektu, otpor stručnjaka ne jenjava. Brojnim kritičarima prije svega smeta visina najavljenog projekta. Sa svojih 245 metara "Palača svjetla" bi više nego dvostruko premašila visinu trenutno najviše građevine u Veneciji, tornja crkve Sv. Marka. Iako planirano gradilište leži podalje od same povijesne jezgre, budući trostruki toranj bi bio prva građevina koju bi putnici koji dolaze s mora vidjeli približavajući se "Serenissimi". Poznati talijanski arhitekt Vittorio Gregotti pozvao je Cardina da promijeni svoj projekt i prilagodi ga okolini. Cardinov nećak Rodrigo Basilicati, koji stoji na čelu projekta "Palača svjetla", se protivi promjenama jer bi se time smanjila "jedinstvenost" ovog projekta, kojeg uspoređuje, ni manje ni više, nego s Eiffelovim tornjem koji se isto tako "na početku nije uklapao u okoliš".

"Palača svjetla"

No kritičari se i dalje opiru ovom projektu od kojeg ne vide prevelike gospodarske ali ni estetske koristi. No Cardin je već naučen na otpore protiv svojih megalomanskih arhitektonskih ideja. On je tako 2001. kupio dvorac Marquis de Sade u provansalskom selu Lacoste. Modni industrijalac, koji se kupnjom poznatog pariškog restorana "Maxim´s" ubacio i u ugostiteljske vode, je selo htio pretvoriti u "kulturnu prijestolnicu" francuskog juga. No Cardin je radio račun bez krčmara tj. lokalnog stanovništva koje je radije htjelo zadržati svoj mirni način života. Žitelji Lacostea su modnom dizajneru poručili da se ponaša poput feudalca nakon čega je Cardin "neukom puku" poručio kako "nemaju razumijevanja" za njegove kulturne ideje.

Piše: Nenad Kreizer / DW
31.07.2012. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh