« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
LJETO KULTURE

Jubilarne 20. Večeri Antuna Dobronića u Jelsi

Ova ljetna kulturna manifestacija posvećena je hrvatskom skladatelju i glazbenom piscu Antunu Dobroniću

Mjesec dana kulturnih zbivanja u Jelsi
Mjesec dana kulturnih zbivanja u Jelsi (Arhiva)
Više o

Večeri Antuna Dobronića

,

Jelsa

Jubilarne 20. Večeri Antuna Dobronića otvorene su u petak navečer u Jelsi na otoku Hvaru prigodnim nastupom KUD-a Jelsa.

KUD Jelsa je pred brojnim otočanima i turistima ispred općinskog doma izveo tradicionalne pjesme i plesove otoka Hvara i Dalmacije, a potom je u Općinskoj vijećnici otvorena izložba Dražena Trogrlića u suradnji s Galerijom "Brešan" iz Splita.

Ova ljetna kulturna manifestacija, koja se tradicionalna održava svake godine u Jelsi od 20. srpnja do 20. kolovoza, posvećena je hrvatskom skladatelju i glazbenom piscu Antunu Dobroniću.

"On je u svoja djela utkao narodnu glazbenu baštinu, dok njegov opus obuhvaća čak oko 200 skladbi. Najuspješnija i najčešće izvođena je suita za gudački orkestar 'Jelšonski tonci' nastala 1938. na osnovi narodnih melodija jelšanskoga kraja", kazao je tom prigodom Fabijan Peronja u ime organizatora ogranka Matice hrvatske. Dodao je da se Jelsa od 2007. ponosi i stalnim postavom Memorijalne zbirke Dobronića.

Na programu 20. Večeri Antuna Dobronića naći će se osam koncerata, četiri dramske predstave, dvije likovne i jedna biografska izložba, dva predavanja, te Prvi festival Marijanskog pučkog pjevanja u organizaciji Jelšonskih kantadura.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su jelšanska Općina, Turistička zajednica, Hvarski vodovod, Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinska županija.

21.07.2012. 09:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh