« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SJAJNO!

Chia sjemenke - zanimljiva supernamirnica

Prema Mayo klinici, vlakna pomažu kod postizanja zdrave težine i probave, kontroliranja šećera u krvi i povećane sitosti

Chia sjemenke
Chia sjemenke (Arhiva)
Više o

vlakna

,

chia sjemenke

Masnoće i vlakna su ključne hranjive tvari koja nam svima trebaju jer na taj način naše tijelo radi optimalno.

Dobra vijest je da zdravlje možete poboljšati dodavanjem jedne namirnice u svakodnevnu prehranu - chia sjemenke.

Chia sjemenke (Salvia hispanie) su biljka iz porodice mente. Izgledaju malo, ali vrlo su moćne i važne za naše zdravlje. Pune su antioksidansa, željeza, fosfora, mangana i kalcija. Također su prepune omega-3 masnih kiselina i netopljivih vlakana koje koriste zdravlju na više načina.

Razgovor o mršavljenju često se završi na priči o proteina jer su nam oni potrebni za zdrave mišiće i pomažu da hormon gladi bude u ravnoteži tj. smanjuju apetit. Također, svi znamo da su vlakna i zdrave masnoće važne za naše zdravlje, piše First Women.

Prema Mayo klinici, vlakna pomažu kod postizanja zdrave težine i probave, kontroliranja šećera u krvi i povećane sitosti.

Bolja probava dovodi do zdrave težine jer lakše možemo eliminirati toksine iz tijela, dok smanjeni šećer u krvi znači da se dodatna glukoza ne skladišti kao masnoća.

Štoviše, vlakna su pokazala da poboljšavaju zdravlje crijeva jer hrane dobre bakterije u našem mikrobiomu. U zdravom mikrobiomu, dobre bakterije u crijevima stvaraju nepropusnu crijevnu oblogu koja zaustavljanja toksine da prodiru u krvotok. Vlakna podupiru prirodne obrambene snage vašeg tijela.

Također, omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama mogu zaštititi vaš mozak i čak su povezane s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti i opadanja kognitivnih funkcija koje su povezane sa starenjem. Z

apravo vam ove masnoće mogu pomoći u sagorijevanju masti. Omega-3 masne kiseline smanjuju upale, inzulinsku rezistenciju i srčane bolesti, a sve to dovodi do smanjenog rizika od pretilosti.

Možda se čini predobro da bi bilo istina da ove hranjive tvari možete dobiti iz jedne namirnice, ali zaista je tako jednostavno. Chia puding obično se pravi tako da se sjemenke namoče u vodi ili mlijeku po vašem izboru, a zatim ih možete dodati u jogurt ili pomiješati s voćem. 

04.11.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh