« Knjiga
objavljeno prije 7 mjeseci i 6 dana
STVARNO?

ChatGPT na sudu

Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

autorska prava

,

ChatGPT

Skupina istaknutih književnika, uključujući Johna Grishama, Jonathana Franzena, Georgea Saundersa, Jodi Picoult, Georgea R.R. Martina i Elin Hilderbrand, pridružila se pravnoj borbi protiv OpenAI-ja tvrdeći kako je prekršila njihova autorska prava korištenjem njihovih knjiga za treniranje svog popularnog ChatGPT chatbota.

"Uspjeh i profitabilnost OpenAI-ja zasnovani su na masovnom kršenju autorskih prava bez ijedne riječi dopuštenja ili trunke naknade vlasnicima autorskih prava", stoji u pritužbi.

U tužbi, koja je podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug New Yorka, navodi se da, iako OpenAI javno ne objavljuje koje radove koristi za treniranje svojih modela, tvrtka je priznala da koristi materijal zaštićen autorskim pravima.

U pritužbi se također navodi da je OpenAI-jev ChatGPT sposoban proizvesti sažetke knjiga koji uključuju pojedinosti koje nisu dostupne u recenzijama ili drugdje na internetu, što sugerira da je osnovni program učitavao knjige u cijelosti.

Glasnogovornik OpenAI-ja rekao je da tvrtka poštuje prava autora i "vodi produktivne razgovore s mnogim kreatorima diljem svijeta, uključujući i Ceh autora".

Izvršna direktorica Udruženja autora Mary Rasenberger izjavila je da autori "moraju imati mogućnost kontrolirati hoće li i kako njihova djela koristiti generativna umjetna inteligencija" kako bi "sačuvali našu književnost".

Osim OpenAI-ja koji podržava Microsoft, slične tužbe su u tijeku protiv Meta Platforms i Stability AI zbog podataka korištenih za treniranje njihovih AI sustava.

24.09.2023. 11:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ChatGp
    14.10.2023. 09:07
    Ovo je značajna pravna borba koja istražuje pitanje upotrebe autorskih prava u treniranju AI modela. Autorska prava su osnovno pitanje u digitalnoj dobi, a ChatGPT i slični sustavi mogu imati širok spektar primjena. Važno je uskladiti inovaciju s poštivanjem prava autora i osigurati pravedne naknade gdje god je to potrebno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh