« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
MLJAC!

Četiri razloga zašto trebate jesti cijelo jaje

Mnogi još uvijek (pogrešno) vjeruju kako treba jesti samo bjelanjke, dok istovremeno žumanjke zaobilaze u širokom luku

Fotografija vijesti
Više o

zdrava hrana

,

pravilna prehrana

,

jaje

,

jaja

Nakon što su više desetljeća proglašavana pogubnima za naše zdravlje, posebice u većim količinama, jaja se polako, ali sigurno vraćaju na popise zdravih namirnica i postaju nezaobilazan dio zdrave prehrane.

Ipak, mnogi još uvijek (pogrešno) vjeruju kako to vrijedi isključivo za bjelanjke, dok istovremeno smatraju da žumanjke treba zaobilaziti u širokom luku. Donosimo vam četiri razloga koji će vas uvjeriti kako to nema veze sa zdravom pameću:

1. Jedno cijelo jaje sadrži 180 miligrama kolesterola. Američko društvo za srce preporučuje dnevni unos do 400 miligrama, što znači da, ukoliko nemate problema s kolesterolom u krvi, bez ikakvog straha možete jesti jedno jaje dnevno, sve dok ne pretjerujete s namirnicama poput mesa i mliječnih prerađevina.

2. Bjelanjak je možda prepun proteina, ali upravo se u žumanjku nalazi većina nutrijenata iz jaja. Jedan žumanjak ima 22 mg kalcija, 245 µg vitamina A, 18 µg vitamina D, 66 mg fosfora te 25 µg folne kiseline.

3. Jedenje jaja za doručak može vam pomoći u borbi s kilogramima. Prosječno jaje ima tek 92 kalorije, a zauzvrat daje 6,3 grama proteina, koji će vam dati prijeko potrebnu jutarnju energiju, zbog čega je puno manje vjerojatno da ćete u rano prijepodne posegnuti za kakvom nezdravom slasticom.

4. Zdrave masne kiseline esencijalne su za zdravlje našeg tijela, zbog čega su jaja obogaćena omega 3 masnim kiselinama jednostavan način da povećate udio ovih kiselina u svojoj prehrani.

22.06.2012. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh