« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
DEPRESIJA

Četiri pitanja za dijagnozu

Njemački znanstvenici su razvili brz test za otkrivanje depresije. Postupak je jednostavan: dovoljno je odgovoriti na četiri pitanja.

Sad će se depresija brže dijagnosticirati
Sad će se depresija brže dijagnosticirati (Shutterstock)
Više o

depresija

,

dijagnosticiranje

,

pitanja

Tuga, letargija, umor i pesimizam - depresija je jedna od najčešćih bolesti u Njemačkoj. Prema podacima Instituta Robert Koch, u nekom trenutku života pogođeni su svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac.

Najmanje 9.000 njih godišnje - pravi broj je vjerojatno mnogo veći - počini samoubojstvo. To je više nego duplo veći broj smrtnih slučajeva od žrtava u prometu.

U Njemačkoj je samoubojstvo, poslije prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti osoba starosti između 15 i 35 godina, priopćio je Savezni zavod za statistiku u Wiesbadenu. Broj pokušaja samoubojstva je oko deset puta veći.

Testovi na internetu

Za većinu pitanja nude se četiri odgovora, od "nikada" do "uvijek". Za samo nekoliko minuta možete dobiti kratku dijagnozu. Ukoliko postoje naznake depresije, portali preporučuju odlazak liječniku ili psihoterapeutu.No ovakav razvoj se u pojedinim slučajevima može spriječiti.

Depresivnim osobama je potrebna pomoć profesionalaca. Da bi se na samom početku procijenilo da li je neko depresivan, za to postoje testovi na Internetu. Obično se radi o oko 20 pitanja na osnovu tzv. Beck Depressions Inventar (BDI) metode za grubu procjenu težine depresije kod pacijenata starijih od 13 godina.

Pitanja se između ostalog odnose na pojave sljedećih simptoma u posljednja dva tjedna: tuga, pesimizam, osjećaj neuspjeha, gubitak zadovoljstva, osjećaj krivnje, pomisao na samoubojstvo, uznemirenost, razdražljivost, nezainteresiranost, umor ili gubitak spolnog nagona.

Liječnici često imaju vrlo malo vremena

No na Max Planck Institutu u Berlinu sada je razvijen još jednostavniji test za otkrivanje prvih simptoma test, sa samo četiri pitanja. "Jednostavnost testa nam omogućava lakšu komunikaciju, kako s pacijentom tako i s liječnikom",  kaže voditeljica studije Mirjam Jenny za Deutsche Welle. A četri pitanja koje mogu dati odgovor na to radi li se o depresiji ili ne zvuče ovako:

· Da li ste ovog tjedna plakali više nego inače?
· Da li ste ovog tjedna bili razočarani sobom ili da li ste se mrzili?
· Da li ste ovog tjedna bili posebno obeshrabreni u pogledu budućnosti?
· Da li ste ovog tjedna imali osjećaj da ste gubitnica/gubitnik?

Ako odgovori na sva pitanja glase "DA", znači da postoje znaci depresije te preporučuje odlazak liječniku. Čak i ako je i za tradicionalne BDI testove potrebno obično manje od deset minuta, vrijeme je važan čimbenik, kaže Jenny. "Liječnici imaju sve manje vremena, a naročito je u hitnim slučajevima važno da se ispitivanje obavi vrlo brzo".

Za sada, samo za mlade žene

Ovaj brzi test sa Max Planck Instituta počiva na proučavanju 1.300 mladih žena između 18 i 25 godina. Zbog toga je pouzdan samo za ovu grupu. "Za muškarce bismo morali razviti specifičan test, posebno zbog pitanja o plaču. Muškarci su manje skloni plakanju ili tomu da to priznaju", kaže Jenny.

Brzi test ne nudi definitivnu dijagnozu, to je posao psihijatra ili psihoterapeuta, ali zato ga može koristiti i nemedicinsko osoblje u školama ili u vojsci kako bi se depresija rano prepoznala i pokrenula pomoć za pogođene.

Piše: Tobias Oelmaier/Dijana Roščić/DW
23.07.2013. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh