« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
DOSTA!

Četiri dobra savjeta za prestanak pušenja

Uz vježbanje, koje je po zadnjim istraživanjima ključno za uspješan prestanak pušenja, postoje još barem četiri učinkovite savjeta

Kako se riješiti ovisnosti
Kako se riješiti ovisnosti (Shutterstock)
Više o

pušači

,

nepušači

,

ovisnost o pušenju

,

prestanak pušenja

,

razlog prestanka pušenja

,

kako prestati pušiti

Prestati pušiti je dobro za vas, to je valjda svima jasno. Jasno je i da kampanje u kojima se prikazuju grozote posljedica pušenja jednostavno nemaju dovoljno učinka, jer ljudi izbjegavaju i zanemaruju takve informacije, vjerujući da se to ne može njima dogoditi.

Prvi način da se riješite cigareta zauvijek je usredotočenost. Istraživanje iz prošle godine podijelilo je ljude koji su pušili kutiju cigareta dnevno u dvije grupe, prvu su istrenirali da bude stalno usredotočena na cilj, a drugu nisu. Rezultat - prva grupa postigla je daleko bolje rezultate. Znači, biti usredotočen vaš je imperativ, jer ćete na taj način prepoznati kad vas lovi apstinentska kriza, prihvatiti je i riješiti je na najbolji mogući način.

Drugi način je dizanje utega, ma kako to čudno zvučalo. Mnogi preporučuju vožnju biciklom ili trčanje, no dvosatne serije dizanja utega svaki dan tijekom dva tjedna će, uz neki program za odvikavanje od duhana, napraviti posao.

Uspješno odvikavanje od pušenja može početi i odlukom da jedete više voća i povrća, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Buffalu. Uz čisti voljni napor u cijeloj priči, preciznije odluku o zdravijem načinu prehrane i života, oni koji su konzumirali puno voća i povrća lakše su i brže ostavljali cigarete.

Za kraj, dobra ideja su i hipnoza i akupunktura. Hipnoza se pokazala vrlo uspješnom metodom prestanka pušenja, a ako ne volite da vam netko prčka po mozgu dok vi niste baš pri sebi, odaberite iglice koje će, pozicionirane na prava mjesta, dobrom dijelu pušača ukloniti želju za pušenjem..

02.09.2012. 14:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    e-cigareta
    02.09.2012. 18:07
    Kako god pokušali, svi znamo da je nikotinska ovisnost jako teška, stoga sam ja odlučio prestati pušiti klasične ili kako ih zovu analogne cigarete i prešao na e-cigaretu, iskustva su pozitivna, kondicija se znatno poboljšala, nema kašlja i ne smrdim po duhanu :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh