« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
SAVRŠEN

Češnjak - lijek iz prirode

Različite kulture su stoljećima koristile češnjak za liječenje zdravstvenih stanja poput infekcija i problema s probavom do bolesti srca i artritisa

Zdravlje bez premca
Zdravlje bez premca (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

češnjak

Češnjak je odavno jedna od osnovnih namirnica u kuhinji, koristi se kako dodatak različitim jelima, od krumpira do tjestenine. Ali ova namirnica je i vrlo važna za naše zdravlje. 

Različite kulture su stoljećima koristile češnjak za liječenje zdravstvenih stanja poput infekcija i problema s probavom do bolesti srca i artritisa. Moderna istraživanja potvrdila su neke od tih prednosti. Donosimo samo neke od značajki ove ljekovite namirnice:

Zdravlje srca

Iako postoje različiti zaključci o tome koliko češnjak ima pozitivan utjecaj na kolesterol, čini se da istraživanja pokazuju da bi mogao imati blagotvoran učinak na krvni tlak. Nekoliko studija otkrilo je da češnjak kao dodatak u prehrani pomaže ljudima koji već imaju hipertenziju u snižavanju visokog tlaka. 

Znanstvenici smatraju da crvene krvne stanice pretvaraju sumpor iz češnjaka u sumporovodik koji potom proširuje krvne žile što olakšava reguliranje krvnog tlaka, objašnjava Cleveland Clinic.

Sprječava i zaustavlja prehlade

Želite na prirodan način izbjeći prehladu. Pun antioksidansa, češnjak može imati veliki utjecaj u sezoni prehlade i gripe. No, ključni sastojak je fitokemijski alicin. Britansko istraživanje otkrilo je da su ljudi koji su uzimali alicinske dodatke imali 46 posto manje prehlada i brže su se oporavljali od onih kojih ih nisu uzimali.

U drugoj studiji objavljenoj u časopisu American Family Physician, istraživači iz Indiane otkrili su da redovito uzimanje češnjaka može smanjiti broj prehlada, ali ne utječe na to koliko dugo traje.

Kosa i koža

Neka istraživanja sugeriraju da alicin u češnjaku može spriječiti gubitak kose, a njegova prirodna antimikrobna svojstva mogu održavaju zdravu kosu i vlasište.

Jača imunitet

Svježi i kuhani češnjak pomaže kod jačanja imuniteta, izvijestila je klinika Cleveland. Prema istraživanju Women's Health Study, žene koje su redovito konzumirale češnjak, voće i povrće imale su 35 posto niži rizik od raka debelog crijeva. Stručni panel koji je organizirao Svjetski fond za istraživanje raka i Američki institut za istraživanje raka također su zaključili da je redovito konzumiranje češnjaka zaštitni faktor protiv kolorektalnog karcinoma. Međutim, ostala istraživanja nisu to potvrdila, prenosi Mother Nature Network

Pomaže kod dijabetesa

U analizi devet kliničkih ispitivanja koja su uključivala 768 bolesnika s dijabetesom tipa 2, istraživači su pronašli pozitivne rezultate kod onih koji su uzimali dodatke češnjaka. Pacijenti koji su uzimali 50 do 1.500 mg češnjaka (dodaci prehrane) svaki dan tijekom dva ili tri mjeseca imali su značajna smanjenja razine glukoze u krvi.

 

17.08.2020. 13:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.08.2020. 18:24
    zdrav protiv svih upala
  2. avatar
    Cranberry
    17.08.2020. 19:17
    Da jako zdrav
  3. avatar
    armando
    17.08.2020. 20:07
    lijeci sve upale i dobar za gripu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh