« Život
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Čemu zapravo služe mlađa braća i sestre?

Mlađa braća i sestre osiguravaju da njihova velika braća i sestre ne izrastu u sebične i samodopadne ljude

Pazite ih i mazite! :)
Pazite ih i mazite! :) (Arhiva)
Više o

empatija

,

braća

,

suosjećanje

,

sestre

,

mlađa djeca

Mlađa braća i sestre najčešće se doživljavaju kao mala smetala i gnjavatori koji uvijek guraju nos tamo gdje im nije mjesto, previše pitaju i treba ih se čuvati u pogrešno vrijeme - barem će vam tako reći oni stariji.

No, tu je u priču dobrim dijelom upletena i ljubomora - obično starije dijete doživljava mlađe kao konkurenciju zbog koje su roditelji manje posvećeni starijem... tek kasnije u životu shvate da je to normalno.

Ipak, da biste odmah razbili svoje predrasude o mlađima, znajte ovo - oni poučavaju svoju stariju braću i sestre suosjećanju, otkriva novo istraživanje. Do sada se smatrala da mlađa djeca više uče od starije, ali ne daju mnogo zauzvrat.

Ali, to nije tako - studija, objavljena u Child Development, potvrđuje da mlađa braća i sestre osiguravaju da njihova velika braća i sestre ne izrastu u sebične i samodopadne ljude - što nije lak zadatak.

"Iako se pretpostavlja da su starija braće i sestre i roditelji primarni društveni utjecaj na razvoj mlađe djece, a ne obratno, otkrili smo da su i mlađa i starija djeca pozitivno pridonijele međusobnom suosjećanju", napisao je koautor Marc Jambon, sa Sveučilištu u Torontu, u priopćenju.

Foto: Pexels

Prijašnje studije više su bile usredotočene na utjecaj starijih braće i sestara na mlađu, vjerojatno zato što je njihov utjecaj očitiji. Za ovu studiju, Jambon i njegovi kolege regrutirali su raznoliku skupinu od 452 kanadski braće i sestara u dobi od 18 mjeseci do četiri godine.

Na početku studije procijenili su osnovnu razinu dječje empatije tako što su posjetili djecu kod kuće, a zatim se pretvarali da su povrijeđeni ili da su razbili njima drag predmet i zabilježili kako djeca reagiraju. Osamnaest mjeseci kasnije, vratili su se kako bi vidjeli kako je godinu i pol života s mlađim bratom ili sestrom utjecala na tu djecu.

Čak i kad su pogledali roditeljski stil, demografske karakteristike i kvalitetu veze s braćom ili sestrama, pronašli su malo, ali statistički značajno povećanje empatijeosamnaest mjeseci kasnije. "Ovi rezultati ostaju isti, čak i nakon što se uzmu u obzir prijašnja razina empatije i činjenica da se sličnosti između braća i sestara mogu objasniti životom u istoj obiteljskoj zajednici ", rekao je Jambon.

Primijetili su i jednu čudnu iznimka - starije sestre nisu izgledale kao da su iskusile povećanu suosjećajnost nakon 18 mjeseci života s njihovom malom braćom. Istraživači nisu sigurni zašto starije sestre i mlađa braća podupiru taj trend i preporučuju da buduće studije zarone u pitanje kako složena dinamika odnosa braće i sestara i različite obiteljske strukture mogu rezultirati različitim stupnjevima empatije.

09.03.2018. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh