« Ekosfera
objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana
PROBLEMI

Čelnik za klimu ide na izbore

Čelnik Europske unije za klimu, Frans Timmermans, dat će ostavku u EK da bi se kandidirao na nizozemskim nacionalnim izborima u studenom, lišivši EU važne osobe u nadolazećim međunarodnim klimatskim pregovorima

Ode on...
Ode on... (Arhiva)
Više o

EU

,

klima

,

Frans Timmermans

Nizozemska Laburistička i Zelena ljevičarska stranka rekle su u utorak da će Timmermans biti njihov čelnik na općim izborima 2. studenog.

Timmermans, čiji mandat u Europskoj komisiji završava u studenom ove godine, rekao je u srpnju da bi se želio okušati kao sljedeći nizozemski premijer.

Komisija je rekla da će Timmermans dati ostavku na svoje mjesto u Komisiji nakon najave Laburističke i Zeleno lijeve stranke.

Timmermans, koji govori engleski, njemački, francuski, talijanski i ruski, uz svoj materinji nizozemski, dobro je poznata ličnost u Nizozemskoj, s obzirom na to da je od 2012. do 2014. godine obnašao ulogu ministra vanjskih poslova.

Nakon gotovo jednog desetljeća u Bruxellesu, Timmermans će se natjecati na prvim nizozemskim izborima od 2006. godine u kojima odlazni premijer Mark Rutte neće voditi svoju konzervativnu VVD stranku.

Rutte, najdugovječniji premijer Nizozemske, šokirao je naciju u srpnju kad je najavio da se povlači nakon što se njegova četverostranačka koalicija nije uspjela dogovoriti o migrantskoj politici.

25.08.2023. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh