« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ZLOPORABA POLOŽAJA

Čelnici austrijske Hypo banke oslobođeni krivnje

Trojica bivših čelnika austrijske Hypo banke, Wolfgang Kulterer, Gert Xander i Albin Ruhdorfer presudom zemaljskog suda u Klagenfurtu oslobođeni su krivnje za pronevjeru

Fotografija vijesti
Više o

Hypo banka

,

presuda

,

krivnja

Državno odvjetništvo, koje je nakon izricanja presude najavilo žalbu, predbacuje trojici čelnika Hypo banke svjesnu zloporabu položaja pri odobravanju kredita zračnom prijevozniku Styrian Airlines i jednom privatnom detektivu, prenosi Hina. Ni zračnom prijevozniku, koji je u međuvremenu propao, ni detektivu nije smio biti odobren kredit u ukupnom iznosu od 2,15 milijuna eura jer nije postojalo jamstvo da će biti vraćen, smatra državno odvjetništvo.

S druge strane, odvjetnici optuženih kritizirali su jednostranost vještačenja sadržanog u optužnici. Na temelju brojnih iskaza svjedoka, sud je zaključio da ni jedan od optuženih nije vršio pritisak na suradnike u cilju donošenja pozitivne odluke o spomenutim kreditima, te da suradnici u slučaju negativne odluke ne bi bili izloženi kazni. Nadalje, sud je utvrdio da su se službenici banke oslanjali na izvješće vještaka odnosno na procjene svojih kolega.

Predsjednik sudskog vijeća obrazložio je oslobađajuću presudu Kultereru time da on kao predsjednik uprave Hypo International u to vrijeme nije bio u mogućnosti utjecati na dodjelu kredita o kojima je odlučivao Hypo Oesterreich.

Kulterer, kojega je optužba tijekom procesa često nazivala "Mister Hypo", nije nikada dao odgovarajući nalog niti je ni na koji način oštetio državu, izjavio je sudac, pozivajući se pritom i na Kultererov sukob s tadašnjim predsjednikom zemaljske vlade Joergom Haiderom.

Budući Kulterer nije utjecao na dodjelu kredita, ne može ni biti proglašen krivim za to, zaključio je sudac. Presuda nije pravomoćna. Riječ je o prvom suđenju u slučaju austrijske Hypo banke nakon prisilne nacionalizacije 2009., a očekuje se još suđenja zbog poslovanja te banke. Kulterer bi se uskoro trebao pojaviti pred sudom zbog optužbe da je u svjedočenju pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o Hypo banci dao lažni iskaz, a riječ je o predmetu koji je svojedobno izdvojen iz predmeta u kojemu je Kulterer u utorak oslobođen.

29.03.2011. 19:52:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh